Sukob filipinske mornarice i kineske straže. Sudarali se i tukli, osam ozlijeđenih

Ilustracija: Profimedia

Najmanje osam pripadnika filipinske mornarice ozlijeđeno je u ovotjednom sukobu s kineskom obalnom stražom, priopćili su filipinski sigurnosni dužnosnici. Jedan Filipinac je ostao bez palca. 

Filipinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ono što je opisalo kao "ilegalne i agresivne" radnje Kine, dodajući da se "dijalog" ne može postići ako "riječi Kine ne odgovaraju njezinim postupcima u vodama", piše Guardian.

Filipinci tvrde kako je sukob izbio dok su dostavljali hranu i druge zalihe vojnoj ispostavi u Drugom Thomasovom plićaku u Južnom kineskom moru. U plićaku se na brodu Sierra Madre nalazi mali kontingent filipinske mornarice, koji pomno nadzire kineska obalna straža i mornarica.

Niz sukoba u Južnom Kineskom moru

Kina posljednjih godina sve žešće inzistira na tvrdnji kako polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, što je dovelo do sve većeg broja izravnih sukoba s drugim zemljama u regiji, ponajprije s Filipinima i Vijetnamom.

Dvojica filipinskih sigurnosnih dužnosnika koji su upoznati s misijom opskrbe ispričali su kako su se u ponedjeljak dva gumena čamca s osobljem filipinske mornarice približila brodu Sierra Madre kako bi dopremila nove zalihe. 

Tad su navodno stigli pripadnici kineske obalne straže na gliserima kako bi omeli misiju, što je rezultiralo sudaranjem i tučnjavom. Najmanje osam Filipinaca je ozlijeđeno, uključujući jednog koji je ostao bez palca, rekao je jedan od dvojice dužnosnika koji su željeli ostati anonimni jer su imali naredbu da javno ne razgovaraju o sukobu. 

Kinezi ponudili drugu verziju događaja

Petoricu ozlijeđenih mornara spasio je jedan od dva ophodna broda filipinske obalne straže koji su čekali na određenoj udaljenost kako bi poduprli misiju opskrbe. Dva gumena čamca za opskrbu odvuklo je osoblje kineske obalne straže, a zatim su ih napustili nakon što su oštećeni i ispražnjeni, tvrde Filipinci. 

Kineska obalna straža dala je drugačiju verziju događaja, istaknuvši da su Filipini "u potpunosti odgovorni za ovo". Kinezi tvrde da je filipinski brod "ignorirao opetovana upozorenja Kine... i opasno se približio kineskom brodu na neprofesionalan način, što je rezultiralo sudarom".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je postupke kineske obalne straže kao "profesionalne, suzdržane, razumne i zakonite". Kao odgovor na incident, Sjedinjene Države upozorile su kako su po sporazumu dužne braniti Filipine. 

Napad na brod bi se mogao smatrati ratnim činom

Nekoliko drugih incidenata dogodilo se posljednjih mjeseci u blizini Drugog Thomasovog plićaka, koji je udaljen manje od 370 kilometara od filipinske obale. Brod Sierra Madre namjerno je tamo potopljen 1999. kako bi se stvorila teritorijalna ispostava.

Iako prekriven hrđom, brod je i dalje aktivno vojno plovilo, što znači da bi napad na njega Filipini mogli smatrati ratnim činom. Novi kineski zakon koji je stupio na snagu u subotu ovlašćuje obalnu stražu da zaplijeni strane brodove "koji ilegalno uđu u kineske teritorijalne vode" i zadrži članove posade do 60 dana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.