Sukob Izraela i Hamasa je najžešći još od 2014. godine. Evo što se tada događalo

Foto: EPA

IZRAEL je danas bombardirao podzemne tunele kojima se koristi Hamas, a palestinski militanti nastavili su raketirati izraelske gradove na početku drugog tjedna oružanog sukoba, dok međunarodna zajednica poziva na hitan prekid vatre.

Noćni zračni napadi na Gazu bili su među najtežima do sada.

Hamasovo ministarstvo zdravstva kaže da je u tjedan dana 200 ljudi ubijeno u izraelskim napadima. U priopćenju se dodaje da je među mrtvima 59 djece i 35 žena, a da je 1305 osoba ozlijeđeno. Zbog napada je čak 40.000 civila u Gazi prisiljeno napustiti domove, a UN upozorava na pogoršanje situacije.

Izraelska vojska tvrdi da je u Gazi ubila više od 130 militanata. Desetero ljudi, uključujući dvoje djece i jednog vojnika, ubile su u Izraelu rakete koje su u istom razdoblju ispalili militanti u Gazi.

Trenutna eskalacija nasilja između Izraela i Palestinaca najgora je još od 2014. godine, javlja BBC.

Što se točno tada dogodilo?

Tada je, nakon tjedana rastuće napetosti - koja je uključivala otmicu i ubojstvo troje izraelskih tinejdžera - Izrael 8. srpnja pokrenuo operaciju Protective Edge, čiji je cilj bio zaustaviti raketne napade iz Gaze i uništiti Hamasove kapacitete.

Tijekom sljedećih sedam tjedana Izrael je izveo tisuće zračnih napada i pokrenuo kopnenu operaciju za uništavanje mreže tunela u Gazi. Hamas je ispalio tisuće raketa na Izrael.

Na kraju je proglašeno primirje, uz posredovanje Egipta. UN-ovi istražitelji rekli su da je u tom razdoblju ubijen 2251 Palestinac, od čega 1472 civila, dok je s izraelske strane ubijeno 67 vojnika zajedno sa šest civila.

Istraga UN-a o ljudskim pravima rekla je da postoje dokazi o "ozbiljnim kršenjima" međunarodnog prava s obje strane.

Pročitajte više

 

Pročitajte više