KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Sumnja se na omikron: Strani radnik u Zagrebu ima koronu, bio je u Južnoj Africi

Foto: Shutterstock

KAKO je Indexu potvrđeno iz pouzdanog izvora, na omikron se sumnja kod jednog stranog radnika koji je nedavno došao u Zagreb.

U Zagrebu se i testirao, a zbog sumnji na omikron, uzorak je poslan na daljnju analizu čiji će rezultati biti poznati sutra.

Neslužbeno doznajemo da je pacijent prije dolaska u Zagreb boravio u Južnoj Africi.

HZJZ: Sumnja se na omikron

Rezultati sekvenciranja znat će se sutra tijekom dana, a o svemu će javnost izvijestiti HZJZ.

"U Hrvatskoj je kod jednog pacijenta utvrđena sumnja na prisustvo nove omikron varijante covida-19.

U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo odmah po primitku rezultata obavijestiti javnost.

Više informacija objavit ćemo uskoro", izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo večeras.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je Hini da je postavljena sumnja na prisustvo nove varijante omikron u Hrvatskoj kod jednog pacijenta na području Zagreba te da je u tijeku provjera u službenom laboratoriju.

Gdje je sve otkriven omikron?

Omikron je dosad identificiran je u 38 zemalja, ali za sada nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj kod osobe zaražene tom inačicom, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO procjenjuje da će biti potrebno nekoliko tjedana dok se dobije preciznija slika mogućeg djelovanja omikrona.

"Preliminarni podaci upućuju na veću zaraznost, ali to je za sada sve što znamo", objasnio je Lindmeier.

HZJZ izdao nove upute za prelazak granice zbog omikrona

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je prije par dana upute za putnike koji dolaze iz država s područja Južne Afrike. Prema uputama, svi putnici koji dolaze iz tih zemalja morat će u obaveznu 14-dnevnu karantenu s obavezom testiranja posljednji dan karantene.

Pri dolasku iz sljedećih država/regija primjenjuju se posebne epidemiološke mjere prilikom prelaska granice Republike Hrvatske:

Putnicima koji dolaze iz Južnoafričke Republike, Bocvane, Kraljevine Eswatini, Lesota, Namibije, Zimbabvea, Hong Konga i Republike Mozambik određuje se nužna mjera
karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana i obavezno testiranje na virus SARS-CoV-2 zadnji dan karantene. Preporučljivo je putnike iz tih zemalja testirati odmah po dolasku u Hrvatsku, tj. na početku karantene.

Dokaz o preboljenju i cijepljenju ne oslobađa obveze pribavljanja negativnog PCR testa i karantene putnike koji dolaze iz tih zemalja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više