Sutkinja optužena da je krala u C&A i dalje ima posao: "Dogovorili smo se da ne sudi"

Ilustracija: Shutterstock

SUTKINJA zadarskog Trgovačkog suda protiv koje je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu zbog krađe po dućanima i dalje ima posao. Do sada je mogla i suditi, što po novome više neće moći, no zadržat će posao.

Podsjetimo, splitsko tužiteljstvo 13. siječnja ove godine optužnicu protiv 40-godišnje Zadranke podiglo je jer je “u kolovozu i rujnu 2022. godine u trgovini C&A koja u šoping-centru Supernova u Zadru, u dva navrata iskoristila nepažnju osoblja te uzela razne odjevne predmete na način da je s njih skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i odnijela čime je oštetila trgovačko društvo za ukupan iznos od 2.012,07 kuna (267,04 eura)”.

I dok su se prošlog tjedna sa Suda pozivali na članka 73. Zakona o državnom sudbenom vijeću po kojoj sudac može, ali ne mora, biti udaljen s dužnosti ako je protiv njega započet kazneni postupak zbog kaznenog djela za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina, sada je, kako piše Zadarski list, s Trgovačkog suda u Zadru stigla informacija kako je optuženoj sutkinji zabranjeno održavati rasprave, ali da “i dalje može raditi”.

Naime, predsjednika suda Tomislava Jurlinu novinari su pitali hoće li Državnom sudbenom vijeću podnijeti zahtjev za udaljenjem sutkinje s posla te, ukoliko ostaje na dužnosti, dokad - do potvrđivanja optužnice ili do pravomoćnosti presude. Jurlina, pak, potvrđuje da sutkinja neće suditi, ali da može i dalje raditi.

"Nisu ispunjene pretpostavke za udaljenje sutkinje"

Jurlina im je odgovorio da nisu ispunjene pretpostavke za udaljenje sutkinje s posla.

"Pretpostavka za podnošenje zahtjeva za udaljenje jest da je kazneni postupak započet, a trenutak kada je taj postupak započet propisan je odredbom članka 17. Zakona o kaznenom postupku. Da bismo bili potpuno jasni, u konkretnom slučaju to je trenutak kad i ako povodom optužnice bude donesena presuda o kaznenom nalogu ili, ako nadležni sud takvu presudu ne donese, kad i ako bude potvrđena optužnica. U ovom trenutku niti jedna od navedene dvije pretpostavke nije ispunjena, pa posljedično tome nije moguće podnijeti zahtjev za udaljenje", odgovorio je Jurlina Zadarskom listu. 

Pa nastavio.

"O tome hoću li takav zahtjev i podnijeti odlučit ću kada za to budu ostvarene formalne pretpostavke i to one koje mi omogućavaju da o tome donesem odluku, jer po ZODSV-u moram donijeti izričitu odluku hoću li zahtjev podnijeti ili ne. Ne trebate imati bojazni da ću se pri tome striktno držati zakona vodeći računa o svim okolnostima ovog slučaja.U ovom trenutku ne mogu Vam dati detaljniji odgovor, s tim da je, priznat ćete, profesionalno i jedino moguće odluku takve vrste, dostaviti najprije nadležnom tijelu Državnom sudbenom vijeću i samoj kolegici, a ne bilo kome drugom", poručio je šef suda Jurlina. 

Sutkinja optužena za krađu dalje će primati plaću. Šef suda: Dogovorili smo se da ne sudjeluje aktivno u radu

Napomenuo je da sutkinja optužena da je krala u dućanima i dalje može raditi, no "da su se dogovorili da više aktivno ne sudjeluje u radu". 

"U odnosu na upit o trenutnom radnom statusu kolegice, iz naprijed navedenog je jasno da ona formalno može raditi, ali smo se dogovorili da je, s obzirom na sve što se događa i prati ovaj slučaj, najbolje da aktivno ne sudjeluje u radu, slijedom čega je ona odgodila sva svoja zakazana ročišta i neće donositi odluke u tim predmetima, s tim da će se oni predmeti hitne naravi, sukladno zakonu i prema potrebama raspoređivati drugim rješavateljima spisa", kazao je Jurlina. 

Budući da više neće "aktivno sudjelovati u radu", nije jasno što će točno sutkinja optužena za krađu raditi, no sasvim je izvjesno da će i dalje primati plaću. 

Pročitajte više