Sutra će svi građani dobiti poruku: "Ne trebate ništa napraviti"

Screenshot: 112

SUTRA će se testirati novi sustav uzbunjivanja - SMS-ovima upozorenja. Riječ je o Sustavu za rano upozoravanje i upravljanje krizama - skraćeno SRUUK-u, koji funkcionira tako da se poruke upozorenja o kriznim situacijama šalju svim korisnicima mobitela na ugroženom području te stranim korisnicima u roamingu.

Gost središnjeg Dnevnika HTV-a bio je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut. "Plan je da se u 9 sati krene s Vukovarsko-srijemskom županijom i završavamo oko 13 sati s Istarskom i Primorsko-goranskom županijom. Hrvatska je podijeljena na nekoliko segmenata, tako da ne opteretimo sustav i građane u isto vrijeme", rekao je.

"Građani ne trebaju ništa napraviti"

Trut napominje kako će biti potpuno jasno da je riječ o testnoj poruci na koju se ne treba odgovarati.

"Građani ne trebaju ništa napraviti. Za njih je samo bitno da tu poruku vide i pročitaju i da znaju da će ubuduće dobivati takve poruke u slučaju situacija koje mogu ugrožavati njihov život ili okoliš. Kroz te će poruke onda dobiti i informaciju kako treba postupati, koje mjere i aktivnosti trebaju poduzimati, kako se treba štititi", kaže Trut.

"Sve ovisi o ugrozi. Ako je to poplava, onda će to biti "Ne idite u to područje" ili "Sklonite se s tog područja" ili "Evakuirajte se s tog područja". Sve ovisi o vrsti i veličini ugroze", dodaje.

Civilna će zaštita od tvrtki pošiljatelja poruka dobiti tek informacije na koliko su brojeva poslali poruku i koliko je poruka pročitano ili primljeno.

"Upućivanje poruka potpuno je anonimno. Ministarstvo unutarnjih poslova ne zna kome poruke idu. Nemamo informaciju osim broja korisnika mobilnih aparata na nekom području. Ne znamo ni dob ni spol ni bilo što drugo. Sve te informacije ostaju kod teleoperatora", kaže.

Poruke će, kaže Trut, dobivati i stranci koji se budu nalazili u hrvatskoj mreži. Dobit će poruku na engleskom, ali postoji i mogućnost da se poruka pošalje na jednom od sedam stranih jezika ako se primijeti da se na tom području nalazi više govornika tog jezika.

Pročitajte više

 

Pročitajte više