Sutra najgori dan toplinskog vala. Narančasto upozorenje za gotovo cijelu Hrvatsku

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U HRVATSKOJ traje prvi pravi ovogodišnji toplinski val.

Temperature su danas uglavnom išle do 35 stupnjeva, a sutra nas očekuju još veće vrućine. Zbog toga je DHMZ izdao narančasto upozorenje, o kojem je izvijestilo i Ravnateljstvo civilne zaštite. 

Sutra najgori dan toplinskog vala

Kako je objavio Državni hidrometeorološki zavod, za gotovo sve regije sutra je proglašeno narančasto upozorenje, koje znači veliku opasnost od toplinskog udara. Danas je za cijelu Hrvatsku vrijedila umjerena opasnost, osim osječke i dubrovačke regije u kojima nije bilo opasnosti od toplinskog udara. Sutra za cijelu Hrvatsku, osim osječke i dubrovačke regije, vrijedi velika opasnost, dok za osječku i dubrovačku regiju vrijedi umjerena opasnost. 

Narančasto upozorenje izdano je, dakle, za područje zagrebačke, karlovačke, gospićke, kninske, riječke i splitske regije.

Upozorenja na toplinski val za srijedu, četvrtak i petak

Za srijedu je pak za cijelu Hrvatsku izdano umjereno upozorenje, osim za riječku i splitsku regiju, gdje je opasnost od toplinskog udara ocijenjena velikom pa je za te regije oglašeno narančasto upozorenje.

U četvrtak nas, po sadašnjim prognozama, očekuju nešto manje vrućine, osim u splitskoj regiji, gdje bi i dalje na snazi trebalo ostati narančasto upozorenje. U petak je za gotovo cijelu Hrvatsku ponovo na snazi umjerena opasnost, a za osječku regiju velika. 

Prognoza za sutra

Evo i prognoze DHMZ-a za sutra. 

U utorak nas čeka pretežno sunčano i vrlo vruće. Kasno poslijepodne i navečer u zapadnim predjelima mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a na Jadranu jugoistočni i jugozapadni, povremeno i sjeverozapadni. Minimalna temperatura zraka od 18 do 21, u gorju malo niža, a na Jadranu od 22 do 25°C. Maksimalna uglavnom između 32 i 36°C.

Pročitajte više