Sutra se opet očekuje kiša, na praznik će u dijelu Hrvatske doći do razvedravanja

Ilustracija: Zoe Sarlija/PIXSELL

SUTRA će u unutrašnjosti prevladavati pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom. Na Jadranu će biti promjenljivo oblačno mjestimice s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni, na sjevernom i srednjem Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a na krajnjem jugu jugo, objavio DHMZ.

Najniža jutarnja temperatura zraka će se kretati od 8 do 12, na moru od 16 do 21, a najviša dnevna od 14 do 19, na Jadranu između 20 i 26 °C.

"Oblaci, kiša, grmljavina, lokalna nevremena, sjeveroistočnjak i svježe vrijeme kvare mnoge planove posljednjeg svibanjskog vikenda na kopnu. Srećom, na Dan državnosti slijedi postupna stabilizacija vremena i djelomično razvedravanje, ali nakon još mjestimične kiše. Već u noći na utorak opet prolazno oblačnije, ponegdje i kiša, pa sunčana razdoblja i samo lokalni pljuskovi, kojih samo rijetko može biti i tijekom srijede", najavio je meteorolog Izidor Pelajić za HRT.

"S prvim lipanjskim danima povratak vrućine - i na moru, na kojem će prevladavati vedrina i slab vjetar s mora. No, do srijede i na Jadranu lokalne nestabilnosti i kiša, do ponedjeljka ponegdje vjerojatno i nevere, a valja spomenuti i umjereno jugo te još više - u nedjelju jaku buru s mjestimice olujnim udarima", rekao je Pelajić.

Prognoza po regijama

"U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu još svježije nego u subotu - jutarnja temperatura od 10 do 13 °C, danju najviša između 15 i 18 °C. Uz prevladavajuće oblačno vrijeme povremeno kiša, rjeđe potkraj dana. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno i kišovito, ali uz većinom slabu kišu. Poneki pljusak moguć je rano ujutro uglavnom u južnijem području. Temperatura veći dio dana između 10 i 15, a dojam hladnoće naglašavat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.

U gorju svježije i tmurno, često s kišom. Pljuskovi i grmljavina bit će češći na promjenjivo oblačnom sjevernom Jadranu. Puhat će umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita s olujnim udarima, lokalno moguće i orkanskima, pa će i more biti često umjereno valovito i valovito. Bura će slabjeti u drugom dijelu dana. Najviša temperatura zraka u gorju od 12 do 15 °C, na obali oko 22 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano. Više oblaka i povremene kiše bit će pogotovo u drugom dijelu dana, kada je moguća i grmljavina. Puhat će umjerena bura, osobito prijepodne s jakim udarima. Na jugu jugo i istočnjak. Najniža temperatura od 17 do 21 °C, a najviša od 21 do 26 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo, povremeno uz kišu i grmljavinu te svježije nego u subotu. Ujutro nakratko umjerena bura pa veći dio dana umjereno jugo, istočni i južni vjetar. Bit će malo svježije nego u subotu, uz temperaturu zraka ujutro od 16 do 20 °C, danju oko 25 °C", najavio je Pelajić.

Prognoza za Dan državnosti

"Na Dan državnosti u većini unutrašnjosti postupno smirivanje - prijepodne pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, najmanje na sjeveru, zatim pretežno sunčano popodne uz djelomično razvedravanje. U noći na utorak prolazno više oblaka, opet mjestimice kiša, ponajviše na istoku, popodne česta sunčana razdoblja i samo lokalni pljuskovi, kojih može rijetko biti i tijekom toplije, sunčane srijede.

U ponedjeljak na Jadranu djelomice sunčano i nestabilno, povremeni pljuskovi bit će češći na srednjem dijelu. Navečer i tijekom noći na utorak na sjeveru je moguće nevrijeme. Malo kiše moglo bi ujutro pasti i na sjeveru Dalmacije, a zatim posvuda sunčano, u stabilniju srijedu i osjetno toplije", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić.

Pročitajte više