Svađa u KBC-u Split oko obdukcije Matijanića. Vještak: Bolnica notorno laže

Foto: MEFST, Ivo Cagalj/PIXSELL

NA DEMANTI splitske bolnice, koji je stigao nakon teških optužbi vještaka Antonija Alujevića (specijalista patologije i sudske medicine i stalnog sudskog vještaka sudske medicine, koji je ujedno i pročelnik Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split) o obdukciji Vladimira Matijanića, stigla je nova reakcija Alujevića.

>> Sudski vještak: Obdukciju Matijanića nije radio ovlašteni patolog. Tko je to naredio?

>> Teške optužbe vještaka zbog obdukcije Matijanića. Bolnica: Sve je bilo po pravilima

"Ja kao sudski vještak i obducent mogu reći da u svim sumnjivim slučajevima zovem policiju, koja dođe na obdukciju, napravi zapisnik i foto dokumentaciju obdukcije. Nakon smrti gospodina Matijanića, a prije same obdukcije, već su izašli članci u kojima se navodila sumnja da je možda bilo neregularnosti, pa je mrtvozornik trebao upoznati mene koji sam sudski vještak i ovlašten obaviti takve radnje u ovom osjetljivom slučaju. Također, trebali su zvati i policiju" kaže dr. Alujević u reagiranju koje je poslao Slobodnoj Dalmaciji.

"Notorna laž"

U demantiju se navodi kako je dr. Alujević kao šef sudske medicine na splitskoj patologiji bio upoznat sa činjenicom da će obdukcija biti napravljena. No Alujević tvrdi da nije bio obaviješten da će to biti obdukcija Vladimira Matijanića, čija se smrt dogodila pod nerazjašnjenim okolnostima, zbog čega o svemu izvide provodi i DORH, a Ministarstvo zdravstva provodi nadzor u splitskoj Hitnoj i u bolnici.

Navode iz demantija bolnice, koji potpisuje prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, HDZ-ov predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju splitskog KBC-a, da je imao informacije o obdukciji Matijanića Alujević naziva notornim lažima. 

"To je notorna laž. Znao sam da će biti napravljena neka obdukcija, nekog tko je preminuo u stanu. Mi nažalost u Splitu dozvoljavamo da patolozi rade obdukcije, odnosno neke 'uredne' smrti, koje nisu ili neće moguće biti predmet kaznenog progona. Nisam znao da će biti napravljena obdukcija Vladimira Matijanića, koji je preminuo pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Da sam znao da se radi obdukcija Vladimira Matijanića i da je obitelj gnjevna na postupanje Hitne pomoći i da proziva KBC Split, ta obdukcija ne bi prošla tako kako je prošla. Dakle, nisam znao ništa, jer mi tako nije predstavljeno", poručuje Alujević.

"Mislim da je kolega doveden u zabludu"

"Mislim da je kolega Anđelinović doveden u svojevrsnu zabludu, jer mu je najvjerojatnije rečeno, kako sam ja obaviješten o obdukciji, a u tom trenutku nije znao, da ustvari ja ne znam o kome se radi i pod kakvim je okolnostima umrli preminuo", kaže Alujević.

Kaže kako samo brani struku.

"Sad sam ja najveći problem KBC-a Split. Ja samo branim svoju struku i nastupio sam u obrani struke. Ja ne napadam ni bolnicu, ni Hitnu pomoć, nikoga ne prozivam samo se pitam zašto je sve obavljeno kako je obavljeno. Zvale su me mnoge moje kolege sudski medicinari iz RH i daju mi podršku za moj istup i kažu kako će stati u moju obranu, jer sam branio našu struku. Imam pisanu podršku šefova sudske medicine iz Dubrovnika, Osijeka, Pule, Zagreba i Rijeke. Ne pada mi na pamet da se ja ovdje branim, već branim samo svoju struku", zaključuje Antonio Alujević.

Pročitajte više