Sve su manje šanse da će eurozona ove zime izbjeći recesiju, kaže novo istraživanje

Foto: EPA

POSLOVNE aktivnosti u eurozoni još su izraženije pale u rujnu, pokazalo je istraživanje S&P Globala, prigušujući očekivanja da će gospodarstva koja dijele zajedničku europsku valutu izbjeći recesiju ove zime.

S&P Globalov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u rujnu za 0.8 bodova u odnosu na kolovoz, kliznuvši na 48.1 bod, najnižu razinu u 20 mjeseci. Vrijednosti ispod 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

"Novi udarac nadi da bi eurozona mogla izbjeći recesiju"

"Sve izraženiji pad poslovnih aktivnosti koje signalizira PMI zadao je novi udarac nadi da bi eurozona mogla izbjeći recesiju", rekao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist istraživačke tvrtke S&P Global Market Intelligence.

"Istraživanje ne samo da ukazuje na dublji gospodarski pad, pogoršala se i situacija s inflacijom, što znači da se vlade suočavaju sa sve većim rizikom od naglog posustajanja aktivnosti dok nastoje obuzdati sve izraženiju inflaciju."

O pogoršanju trendova svjedoče ukupni i indeksi ulaznih troškova i cijena proizvoda koji su naglo porasli. PMI cijena inputa skočio je sa 72.3 boda na 77.1 bod, pokazuje istraživanje.

"Skok inflacije uništava potražnju"

Zbog rasta cijena, posebice troškova energije i sumornih gospodarskih izgleda potrošači su u rujnu bili oprezni, što se očitovalo u PMI-ju za dominantni uslužni sektor, koji je u rujnu pao za puni bod, na 48.8 bodova, najnižu razinu od veljače 2021. godine.

"Skok inflacije, povezan s energetskom krizom i ratom u Ukrajini, uništava potražnju, a očekivanja kompanija istodobno tonu na razine koje nisu zabilježene od dužničke krize u eurozoni 2012., izuzev razdoblja pandemijskih blokada", rekao je Williamson.

Optimizam poslovnih čelnika splasnuo je u uvjetima visokih troškova i mogućeg racioniranja plina, što se očituje u padu indeksa očekivanja u uslužnom sektoru za tri boda, na 53.6 bodova, najnižu vrijednost od svibnja 2020., kada se covid-19 počeo širiti svijetom.

"Zato i tvrtke i kućanstva smanjuju potrošnju i ulaganja koja nisu nužna, pripremajući se za oštru zimu", zaključuje ekonomist S&P Globala.

Podaci se nadovezuju na istraživanje S&P Globala koje je u ponedjeljak pokazalo da je industrijska aktivnost u cijeloj eurozoni ponovno pala prošli mjesec jer sve izraženija kriza troškova života pogađa potražnju, a kompanije smanjuju proizvodnju zbog visokih troškova energije.

 

Pročitajte više