Sve više slučajeva majmunskih boginja u Engleskoj. Evo o čemu se radi

Foto: WHO/Nigeria Centre for Disease Control

U VELIKOJ BRITANIJI su identificirana još dva slučaja zaraze majmunskim boginjama, čime se ukupan broj slučajeva u toj zemlji popeo na devet.

Obje osobe koje su dobile simptome žive na jugoistoku Engleske, gdje je i evidentirana većina slučajeva, a vlasti smatraju da su se zarazili putem kontakta unutar zajednice, a ne nakon putovanja u stranu zemlju. Naime, majmunske boginje uglavnom šire divlje životinje u dijelovima zapadne ili središnje Afrike 

Većinom se zarazile homoseksualne osobe

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) navodi da se ovaj virus ne širi lako populacijom te da je rizik od zaraze u Velikoj Britaniji vrlo nizak. Većina slučajeva infekcije do sada registrirana je kod muškaraca koji su homoseksualci, biseksualci ili koji imaju spolne odnose s muškarcima.

UKHSA upozorava da bi građani trebali pripaziti na pojavu neobičnog osipa ili lezija na bilo kojem dijelu tijela, posebno na genitalijama, te se obratiti nadležnim službama ako primijete bilo kakve moguće simptome te bolesti, piše BBC.

Majmunske boginje ne spadaju u spolno prenosive bolesti, ali se mogu prenijeti izravnim kontaktom tijekom spolnog odnosa. Također se mogu širiti putem korištenja odjeće, posteljine ili ručnika koje je koristila inficirana osoba, dodirivanjem lezija ili kapljičnim prijenosom.

Svi dosadašnji slučajevi otkriveni u Velikoj Britaniji evidentirani su na području Engleske, većinom u Londonu. Gradske vlasti navode da rade na planu nabavke lijekova u slučaju daljnjeg porasta broja infekcija.

"Pomno pratimo kako će se ova infekcija širiti u sljedećih tjedan ili dva"

Epidemiolog Kevin Fenton kazao je da se majmunske boginje mogu tretirati cjepivima i antivirusnim lijekovima, odnosno da bi bilo dobro cijepiti kontakte zaraženih u kućanstvu.

"Pomno pratimo kako će se širiti ova infekcija u sljedećih tjedan ili dva, a zatim ćemo pripremiti plan za buduće razdoblje", dodao je.

Liječnica Susan Hopkins, glavna medicinska savjetnica u UKHSA-u, rekla je da "ovi najnoviji slučajevi potvrđuju našu početnu zabrinutost da bi moglo doći do širenja majmunskih boginja unutar naših zajednica".

Zdravstvene vlasti kontaktiraju sve koji su u bliskom kontaktu s onima koji su zaraženi majmunskim boginjama kako bi im pružili potrebne zdravstvene informacije i savjete.

Simptomi

Simptomi zaraze majmunskim boginjama mogu uključivati ​​povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, natečene limfne čvorove i iscrpljenost.

Također se može razviti osip koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge dijelove tijela; uključujući genitalije. Izgled osipa se mijenja - prvotno može nalikovati na vodene kozice ili sifilis, prije nego što se konačno formira krasta koja kasnije otpada.

Obično se radi o blagoj bolesti te se većina zaraženih oporavi u roku od nekoliko tjedana.

"Virus se najvjerojatnije prenosi sa životinja na čovjeka preko rana ili sluznica. Prijenos s čovjeka na čovjeka, s udjelom od 8-9%, nije čest. Većinom obolijevaju djeca. U Africi mortalitet iznosi od 4 do 22%", navodi MSD.

"Klinički, majmunske boginje nalikuju na velike boginje, no kožne promjene češće izbijaju u jednom mahu. Razlikovanje majmunskih boginja od velikih boginja i varičele na temelju kliničke slike ponekad nije moguće. Dijagnoza se postavlja na temelju stanične kulture, PCR-a, imunohistokemije ili elektronskom mikroskopijom", dodaje.

Prvi put otkrivene 1958. godine

Majmunske boginje su prvi put otkrivene 1958. godine kada su se pojavile kod majmuna koji su se koristili u istraživanjima. Prvi slučaj prelaska te infekcije na ljude zabilježen je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo.

Između 2018. i 2019. evidentirana su tri slučaja te zaraze u zemljama izvan Afrike: u Engleskoj, Izraelu i Singapuru.

Pročitajte više