Šveđani rade na cjepivu protiv korone koje se udiše ili pije u obliku tableta

Foto: 123rf

TRENUTNA cjepiva protiv covida-19 dolaze u formi injekcije, no u budućnosti bismo ih mogli uzimati u obliku tableta ili inhalatora.

U laboratoriju u selu Medicon, jednom od najvećih znanstvenih parkova na jugu Švedske, kemičarka Ingemo Andersson u ruci drži tanak, plastični inhalator, velik kao pola kutije šibica.

Njezin se tim nada da bi taj maleni proizvod mogao igrati veliku ulogu u globalnoj borbi protiv pandemije koronavirusa, omogućavajući ljudima da buduće doze cjepiva uzimaju kod kuće.

"Lako ih je i stvarno jeftino proizvoditi"

"Lako ih je i stvarno jeftino proizvoditi", rekao je Johan Waborg, izvršni direktor tvrtke koja obično proizvodi inhalatore za pacijente s astmom.

"Uklonite mali plastični listić. Nakon toga se aktivira inhalator s cjepivom. Samo stavite u usta i zatim duboko, duboko udahnite." Tvrtka Iconovo surađuje sa startupom koji se bavi imunološkim u Stockholmu (ISR), koji je razvio cjepivo protiv covida-19 u obliku praha.

Koristi laboratorijski proizvedene proteine ​​virusa covid-19, za razliku od Pfizera, Moderne i AstraZeneca, koji za kodiranje proteina koriste RNK ili DNK, piše BBC.

Lako se skladišti

Prah se može čuvati na temperaturi do 40°C, što je velika prednost spram do sada dostupnih cjepiva koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a koja se moraju držati u staklenim bočicama na temperaturama nižim od -70°C, prije nego što se prenesu u hladnjake.

Kompanija trenutno testira svoja cjepiva na beta (južnoafričkoj) i alfa (britanskoj) varijanti covida-19. Smatra da bi njihovo cjepivo bilo posebice korisno u Africi, gdje trenutno nema domaćih proizvođača cjepiva, a toplija klima i ograničena opskrba električnom energijom pokazali su se kao problematičnima u smislu čuvanja i isporuke cjepiva protiv covida.

Još uvijek treba proći određeni period ispitivanja kako bi se utvrdilo može li ISR cjepivo pružiti jednaku razinu zaštite kao trenutna cjepiva koje je odobrio WHO.

Pročitajte više