Švedska ne mijenja ništa zbog omikrona. Tegnell: To je i dalje ista bolest

Foto: EPA

GLAVNI državni epidemiolog Anders Tegnell rekao je danas za novinsku agenciju AFP da Švedska ne namjerava promijeniti svoju dosadašnju pandemijsku strategiju zbog pojave soja omikron.

"I dalje se radi o istoj bolesti. Imamo razloga vjerovati da će mjere koje smo dosad poduzimali biti djelotvorne i protiv ovog soja", rekao je Tegnell za AFP, dodavši da ipak postoje određene nedoumice i zabrinutosti oko toga koliko će postojeća cjepiva biti djelotvorna protiv omikrona.

Od danas nove mjere

U Švedskoj su dosad potvrđena četiri slučaja omikrona kod zaraženih, dva u Stockholmu, jedan u Jönköpingu i jedan u južnoj pokrajini Skåneu. Svi su povezani s putovanjima u Južnu Afriku.

U Švedskoj od danas organizatori javnih okupljanja s više od 100 osoba, ponajprije u sektoru kulture, sporta i zabave, moraju od sudionika tražiti potvrde o cijepljenju ili uvesti dodatne mjere, poput razmaka i ograničenog broja sudionika.

U zadnjih tjedan dana umrlo 20 osoba

Mjera se ne odnosi na restorane, kafiće, trgovine, škole, javni prijevoz i javne ustanove. Iako je broj zaraženih posljednjih dana porastao, Švedska i dalje ima jednu od najnižih stopa zaraze i smrtnosti u Europi. U posljednjih sedam dana od covida-19 preminulo je ukupno 20 osoba.

U bolnicama je 291 pacijent s koronavirusom, od čega 41 na intenzivnom liječenju. S dvije doze cijepljeno je 79 posto starijih od 12 godina.

Pročitajte više