Povećava se sumnja na sabotažu na Sjevernom toku

Foto: EPA

SUMNJA na sabotažu na oštećenim plinovodima Sjevernom toku 1 i 2 u Baltičkom moru povećala se nakon istrage na mjestu zločina u švedskoj isključivoj gospodarskoj zoni, priopćila je policija te zemlje.

Švedske i danske vlasti istražuju istjecanja iz ruskih cijevi na četiri mjesta koja su prošli tjedan otkrivena u švedskim i danskim isključivim gospodarskim zonama.

Švedska policija: Na plinovodima je velika šteta

"Bilo je detonacija u blizini Sjevernog toka 1 i 2, unutar švedske gospodarske zone, što je rezultiralo velikom štetom na plinovodima", rekla je švedska policija u priopćenju.

Neki su materijali zaplijenjeni na mjestu događaja i sada će biti analizirani, a mjesto više nije ograđeno. Nastavak istrage pokazat će može li se ikoga osumnjičiti, a kasnije i procesuirati za ovaj zločin, dodali su iz policije.

Glasnogovornik Kremlja danas je rekao kako ne misli da bi istraga mogla biti objektivna bez sudjelovanja Rusije, nakon što Rusija nije pozvana da sudjeluje. Danska policija odbila je komentirati istragu u danskoj isključivoj gospodarskoj zoni.

Pročitajte više