Švedska zabranila prosvjed protiv NATO-a, prosvjednici planirali spaliti Kuran

Ilustracija: EPA

ŠVEDSKA policija je danas odbila dati dopuštenje za planirani skup protiv NATO-a koji je trebao uključivati spaljivanje Kurana. Ova je odluka donesena nakon što je sličan incident u siječnju izazvao prijetnje Turske, članice NATO-a. Podsjetimo, radikalni desničar je prošlog mjeseca spalio muslimansku svetu knjigu u blizini turskog veleposlanstva u Stockholmu, na istom mjestu na kojem je bilo planirano održavanje sutrašnjeg prosvjeda.

Švedska sigurnosna služba Sapo tvrdi da je spaljivanje Kurana povećalo rizik od napada na Švedsku, navodeći to kao razlog odbijanja davanja dozvole za još jedan takav prosvjed. "Može se utvrditi da je spaljivanje Kurana ispred turskog veleposlanstva u siječnju 2023. povećalo prijetnje i švedskom društvu u cjelini, ali i Švedskoj, švedskim interesima u inozemstvu i Šveđanima u inozemstvu", navodi se u policijskoj odluci.

Spaljivanje Kurana stvorilo diplomatske probleme Švedskoj

Posljedice prethodnog spaljivanja knjiga nisu bile ograničene na antišvedske prosvjede diljem muslimanskog svijeta. Turska je odgovorila otkazivanjem posjeta švedskog ministra obrane Ankari radi planiranog sastanka na kojem se trebalo razgovarati o pristupanju Švedske NATO-u, dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio Švedskoj da ne računa na tursku potporu.

Incident je izazvao diplomatske probleme Švedskoj koja mora dobiti jednoglasno odobrenje ostalih članica za pridruživanje NATO savezu. Švedska je proces pristupanja vojnom savezu počela nakon što je Rusija u veljači prošle godine izvršila invaziju na Ukrajinu, piše DW

Planirali su prosvjedovati protiv članstva u NATO-u

Erdogan je rekao da Turska neće odobriti švedsku ponudu sve dok je spaljivanje Kurana dopušteno. Prosvjedi se izrazito rijetko zabranjuju u Švedskoj jer se smatra da su zaštićeni slobodom okupljanja. Švedska policija priopćila je da u organizaciji sutrašnjeg skupa nije sudjelovao krajnje desni političar koji je već spalio Kuran, nego malo poznata udruga. 

AFP je izvijestio da je cilj skupa bio prosvjed protiv švedske kandidature za članstvo u NATO-u. Policija je svoju odluku o dopuštanju prethodnog skupa spaljivanja Kurana branila riječima da se situacija promijenila. Stockholm je bio poprište islamističkog terorističkog napada 2017. godine, u kojem je poginulo petero ljudi.

U Švedskoj se posljednjih godina dogodio rast krajnje desničarskih i neonacističkih organizacija, od kojih je jedna - Švedski demokrati - postala druga najveća stranka u švedskom parlamentu nakon prošlogodišnjih izbora.

Pročitajte više

 

Pročitajte više