Švedska zastupnica odrezala kosu u Europskom parlamentu u znak podrške Irankama

Screenshot: YouTube

ŠVEDSKA europarlamentarka Abir Al-Sahlani ošišala je kosu pred zastupnicima u Europskom parlamentu u Strasbourgu u znak solidarnosti s prosvjedima u Iranu. Posljednjih dana to je jedan od nekoliko primjera europskog iskazivanja podrške ženama u Iranu.

U Iranu su 16. rujna počeli protuvladini prosvjedi nakon smrti 22-godišnje Mashe Amini. Nju je iranska moralna policija uhitila jer se navodno nije pridržavala kodeksa odijevanja Islamske Republike. Zbog toga su žene diljem Irana na ulici spalile svoje hidžabe i rezale kosu.

"Sve dok žene Irana ne budu slobodne, stajat ćemo uz vas", rekla je Abir Al-Sahlani dok je šišala kosu u Europskom parlamentu. Dok je rezala kosu zastupnica iračkog podrijetla rekla je "jin, jiyan, azadi", što na kurdskom znači "žena, život, sloboda".

 

Podrška iranskim ženama u Europi

U Nizozemskoj su stotine prosvjednika marširale do parlamenta u znak solidarnosti s Irankama. U Italiji su posjetitelji Maxxija, Nacionalnog centra za suvremenu umjetnost i arhitekturu u Rimu, ostavljali pramenove svoje kose u prozirnoj kutiji na recepciji kao simbol solidarnosti s iranskim ženama. Kutija puna pramenova kose bit će isporučena u iransko veleposlanstvo u Rimu.

"Moraju znati da nisu same. Moraju znati da je ono što traže, a to su osnovna ljudska prava, nešto protiv čega se želimo boriti zajedno s njima", kaže Giovanna Melandri, predsjednica Muzeja suvremene umjetnosti Maxxi.

U Parizu su francuski zastupnici i ministri održali minutu šutnje u Nacionalnoj skupštini, u znak počasti Irancima koji su životima platili svoju borbu za slobodu.

Pročitajte više