Švedski ministar: Poštujemo sporazum s Turskom o NATO-u, religija nije njegov dio

Foto: EPA

ŠVEDSKI ministar vanjskih poslova Tobias Billstroem kazao je da njegova zemlja provodi prvotni sporazum s Turskom o pristupanju NATO-u, ali da se kompromisi po pitanju slobode izražavanja ne nalaze u sporazumu. Turska je na summitu NATO-a prošle godine potpisala memorandum kojim je odustala od svog protivljenja švedskom i finskom pristupanju NATO-a, ali je nakon niza prosvjeda u Švedskoj protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Ankara promijenila stav.

Desni ekstremistički dansko-švedski političar Rasmus Paludan zapalio je Kuran u Stockholmu, što je oštro kritizirala turska vlada. Billstroem je novinskoj agenciji TT kazao kako "religija nije dio sporazuma" potpisanog s Turskom. Napomenuo je kako razumije turski bijes zbog incidenata koji, iako legalni, nisu primjereni.

Švedski šef diplomacije dodao je kako je nužno smirivanje svih strana te da će se razgovori s Turskom nastaviti. Erdogan je trenutno u predizbornoj kampanji jer će se u Turskoj sredinom svibnja održati parlamentarni i predsjednički izbori.

"Naše stajalište o Finskoj je pozitivno"

On je ranije danas rekao da Turska pozitivno gleda na zahtjev Finske za članstvo u NATO-u, ali ne podržava kandidaturu Švedske. "Naše stajalište o Finskoj je pozitivno, ali, što se tiče Švedske, nije", rekao je Erdogan o kandidaturama dviju zemalja da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu.

Dvije zemlje su prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, no Ankara svoju potporu uvjetuje izručenjem "terorista", uglavnom Kurda. Ankara traži da Helsinki i Stockholm posebno zauzmu oštar stav prema pripadnicima Radničke stranke Kurdistana (PKK) koju Turska i EU smatraju terorističkom organizacijom te drugoj skupini koju krivi za pokušaj državnog udara 2016.

"Švedska se u ovom trenutku ne treba zamarati pokušajem da ishodi naš pristanak. Nećemo dati potvrdan odgovor na njezin zahtjev sve dok dozvoljavaju paljenje Kurana", rekao je Erdogan. Od 30 članica NATO-a, još samo Turska i Mađarska trebaju ratificirati članstvo dviju nordijskih zemalja.

Pročitajte više