Svi redovnici tajlandskog budističkog hrama drogirali se kristalnim methom

Ilustracija: Unsplash

BUDISTIČKI hram u središnjem Tajlandu ostao je bez redovnika nakon što su svi pali na testu na droge. Svi redovnici su razriješeni dužnosti jer su se drogirali metamfetaminom, drogom poznatom kao kristalni meth.

Četiri redovnika, uključujući opata, u hramu u okrugu Bung Sam Phan u pokrajini Phetchabun, bila su pozitivna na metamfetamin, rekao je dužnosnik okruga Boonlert Thintapthai za AFP. Redovnici su poslani u zdravstvenu kliniku na odvikavanje od ovisnosti, rekao je dužnosnik.

"U hramu sada nema redovnika i seljani su zabrinuti. Više redovnika bit će poslano u hram kako bi seljani mogli obavljati svoje vjerske obveze", rekao je.

Meth problem u Tajlandu

Prema Uredu Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC), Tajland je glavna tranzitna zemlja za metamfetamin koji preko Laosa dolazi iz mjanmarske države Shan, piše CBS. Na ulici se prodaje Yaba, tableta koja u sebi ima kofein i metamfetamin. Cijena jedne tablete niža je od 20 bahta, što je iznos od oko 50 centa.

"Meth, a posebno Yaba, mogu se lako pronaći u svakom kutku Tajlanda. Ponuda je posvuda porasla, a u ovom trenutku tableta je jeftinija od piva", rekao je Jeremy Douglas iz UNODC-a za Thai Inquirer.

Vlasti diljem jugoistočne Azije i ostatka svijeta su posljednjih mjeseci napravile rekordne zapljene metamfetamina. Prošlog mjeseca Hong Kong je navodno imao najveću zapljenu metamfetamina u povijesti. Pronađeno je 1.8 tona tekućeg metamfetamina skrivenog u kartonima kokosove vode.

Pročitajte više