Švicarci izglasali kasniji odlazak žena u mirovinu, žene najavile prosvjede

Foto: Shutterstock

ŠVICARCI su tijesnom većinom glasali za produljenje dobi za umirovljenje žena na 65 godina, a glasanje je obilježila duboka podijeljenost između reformi sklonih kantona njemačkog govornog područja i drugih kantona.

Za reformu je glasalo tek 50.6 posto birača, pokazuju konačni rezultati objavljeni u nedjelju.

Nakon dvaju neuspjelih pokušaja u 2004. i 2017., Bern je sada dobio dovoljno glasova kako bi mogao "stabilizirati" švicarski sustav mirovinskog osiguranja, koji je izložen golemom pritisku zbog rasta očekivanog životnog vijeka i činjenice da se baby-boom naraštaj približava odlasku u mirovinu.

Najavljeni prosvjedi

Najsporniji dio reforme zahtijeva da žene, kao i muškarci, rade do 65 godina za punu mirovinu, što je godinu dana dulje nego dosad.

Parlament je lani odobrio glavne mjere mirovinske reforme, koje uključuju i povećanje PDV-a (prihvaćeno u nedjelju s 55 posto glasova).

Članice Socijalističke stranke ocjenjuju da kasniji odlazak žena u mirovinu "nije samo korak natrag što se tiče jednakosti nego je pljuska svim ženama". Najavile su prosvjede u Bernu u ponedjeljak, na kojima će osuditi ishod referenduma.

Pročitajte više

 

Pročitajte više