Švicarska želi u NATO? "Moglo bi doći do promjene tumačenja neutralnosti"

Foto: EPA

ŠVICARSKI status neutralnosti uskoro bi se mogao suočiti s najvećim testom u posljednjih nekoliko desetljeća. Švicarsko ministarstvo obrane približava se zapadnim vojnim silama kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Ministarstvo obrane Švicarske sastavlja izvješće o sigurnosnim opcijama koje uključuju zajedničke vojne vježbe s NATO članicama i isporuke streljiva, izjavila je Paelvi Pulli, šefica sigurnosne politike u švicarskom ministarstvu obrane, za Reuters

Detalje o kojima se raspravlja u švicarskoj vladi nisu objavljeni. "Moglo bi doći do promjena u načinu na koji se tumači neutralnost", rekla je Pulli prošli tjedan u jednom intervjuu. Ministrica obrane Viola Amherd, koja je na putovanju u Washingtonu, rekla je da bi Švicarska trebala tjesnije surađivati s vojnim savezom predvođenim SAD-om, ali ne i pridružiti mu se, prenose švicarski mediji.

Neutralnost, koja je držala Švicarsku izvan oba svjetska rata tijekom 20. stoljeća, nije bila cilj sama po sebi, već je imala za cilj povećanje švicarske sigurnosti, rekla je Pulli. Druge opcije uključuju redovite sastanke na visokoj razini između švicarskih i NATO-ovih zapovjednika i političara, rekla je.

O ulasku u NATO

Toliko približavanje savezu označilo bi odmak od pomno njegovane tradicije nezauzimanja strane za koju njezini pristaše kažu da je pomogla Švicarskoj da mirno napreduje i zadrži posebnu ulogu posrednika, uključujući i tijekom sukoba Zapada sa Sovjetskim Savezom.

Razgovaralo se o ideji punopravnog članstva u NATO-u, ali dok su Švedska i Finska, zemlje koje također imaju povijest neutralnosti, na rubu pridruživanja, Pulli je rekla da izvješće vjerojatno neće preporučiti poduzimanje tog koraka.

Izvješće bi trebalo biti dovršeno do kraja rujna kada će ići na razmatranje švicarskoj vladi.

Ministarstvo obrane također će pridonijeti široj studiji koju priprema ministarstvo vanjskih poslova. Taj će projekt promatrati usvajanje sankcija, izvoz oružja, streljiva i odnos s NATO-om iz perspektive neutralnosti, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Švicarska se u međunarodnom ratu nije borila od 1815. godine kada je usvojila neutralnost na Bečkom kongresu kojim su okončani francuski revolucionarni ratovi. Haaškom konvencijom iz 1907. propisano je da Švicarska neće sudjelovati u međunarodnim oružanim sukobima, neće favorizirati zaraćene strane pomažući im svojim postrojbama ili naoružanjem niti im staviti svoj teritorij na raspolaganje.

Neutralnost, koja stoji u ustavu, dopušta Švicarskoj pravo na samoobranu i mogućnost tumačenja političkih aspekata koncepta koji nisu obuhvaćeni zakonskom definicijom.

"Postoji mnogo nelagode što Švicarska ne može više pomoći Ukrajini"

Koncept je posljednji put dopunjen početkom devedesetih nakon raspada Sovjetskog Saveza, kako bi se omogućila vanjska politika temeljena na suradnji s drugim zemljama u područjima kao što su humanitarna pomoć i pomoć u katastrofama.

Međutim, sukob u Ukrajini oživio je raspravu o švicarskoj neutralnosti, koja je sada usredotočena na vladine odluke da uvede sankcije Rusiji, ali da ne dozvoli izvoz švicarskog streljiva od trećih strana u Ukrajinu.

"Postoji mnogo nelagode što Švicarska ne može više doprinijeti pomoći Ukrajini", kaže Pulli.

Švicarski predsjednik Ignazio Cassis isključio je isporuke oružja trećim zemljama u znak podrške Ukrajini, ali je - možda pokazujući širi pogled na to pitanje - također rekao da neutralnost nije "dogma" te kako bi se neuspjehom da se odgovori sankcijama "išlo na ruku agresoru".

Švicarska već ima nekih poveznica s NATO-om, a prošle je godine odlučila kupiti najsuvremenije višenamjenske američke borbene lovce pete generacije Lockheed Martin F-35A, koje kupuju ili već koriste neke članice NATO-a. Švicarska se "ne može pridružiti nijednom savezu zbog neutralnosti. Ali možemo raditi zajedno i sustavi koje kupujemo dobar su temelj za to", izjavila je ministrica Amherd za švicarski javni medijski servis.

Mjere koje se razmatraju bile bi značajan korak bliže NATO-u za zemlju koja se nije pridružila Ujedinjenim narodima sve do 2002. godine i koja proizvodi mnogo vlastitog oružja.

Pročitajte više