Svijet želi spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje. Gotov tekst novog sporazuma

Foto: EPA

RAZGOVORI u Beču o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma završili su danas, a diplomati se vraćaju u svoje zemlje s prijedlogom teksta novog sporazuma za koji se nadaju da će spriječiti Teheran u razvoju nuklearnog naoružanja.

"Može se reći 'da' ili 'ne'" na tekst, rekao je predstavnik EU u Beču, dodajući da ništa nije ostalo o čemu bi se moglo pregovarati i opisujući tekst kao "vrlo dobar kompromis za sve strane".

Trump 2018. povukao Ameriku iz sporazuma

Očekuje se da će uključene zemlje - Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD - odgovoriti u roku od nekoliko tjedana, dodao je diplomat. Strane žele riješiti pitanje ukidanja sankcija Iranu u zamjenu za novo uvođenje restrikcija na nuklearni program toj zemlji.

Godine 2015. dogovoren je iranski nuklearni sporazum, ali je on propao kada je tadašnji predsjednik Donald Trump 2018. iz njega povukao SAD.

Otada Iran nastavlja s obogaćivanjem uranija, što budi strahove da je blizu toga da proizvede nuklearno oružje. Teheran uporno tvrdi da mu je jedina namjera koristiti nuklearnu energiju za miroljubive svrhe.

Pročitajte više

 

Pročitajte više