Svjetske agencije: Vulin na čelu obavještajaca još jedna uvreda Zapadu

Foto: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL

SVJETSKE novinske agencije pišu o imenovanju Aleksandra Vulina na čelo obavještajaca u BIA-i, što je srpska verzija SOA-e. AP i France Presse pišu da je vlada Srbije imenovala "proruskog političara" kao šefa BIA-e.

Agencije podsjećaju da je Vulin bio prethodno ministar unutarnjih poslova i ministar obrane Srbije. 

AP: Vulinovo imenovanje je još jedna uvreda Zapadu

"Kao ministar unutarnjih poslova, Vulin je u kolovozu otišao u Moskvu i tada naglasio da se Beograd neće pridružiti zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog rata u Ukrajini", piše AP.

AP piše da se Srbija, koja službeno traži članstvo u EU, udaljava od europskog puta prema svom tradicionalnom savezniku - Rusiji, ali i Kini. "Vulin se smatra ruskim čovjekom unutar rukovodstva u Srbiji", piše AP.

"Vulinovo imenovanje na tako osjetljivo obavještajno mjesto vidi se kao još jedna uvreda Zapadu i ignoriranje poziva zapadnih zemalja Srbiji da uskladi vanjsku politiku s politikom EU ako se zaista želi pridružiti Uniji", piše AP te dodaje da Vulin govori da Srbija treba odustati od svog članstva u EU te da se treba okrenuti Moskvi.

Naveli su i da Vulin često kritizira susjedne zemlje i njihove čelnike te ih naziva pogrdnim imenima. Napisali su i da je Vulinu zabranjen ulaz u Hrvatsku koja je članica EU. "Vulin se zalaže za stvaranje srpskog svijeta koji bi ujedinio sve Srbe na Balkanu pod jednom zastavom predvođene srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem", piše AP.

France Presse: Vulin je proruski političar

Agencija France Presse piše da je Vulin proruski političar te čovjek blizak Vučiću. Navode da je poznat po svojim nacionalističkim izjavama koje su često izazivale diplomatske sukobe sa susjednim državama. I ova agencija ukazuje da je Vulin jedan od rijetkih dužnosnika iz Europe koji je posjetio Moskvu nakon rata u Ukrajini.

France Presse navodi da je Srbija osudila rusku invaziju u UN-u, ali da se odbija pridružiti sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji. Novinska agencija navodi i da Vulin bez pogovora podržava Vučića i također navode njegove ideje o "srpskom svijetu".

"Srbija je kandidat za članstvo u EU od 2012. te održava bliske veze s Moskvom. Država je potpuno ovisna o ruskom plinu, a Beograd može računati na podršku Rusije u UN-u oko Kosova", piše France Presse.

 

Pročitajte više