Svjetski vođe na summitu žele okončati rat u Ukrajini. Rusija: To je gubitak vremena

Foto: EPA

Svjetski vođe okupljaju se danas u Švicarskoj na summitu sa svrhom pritiskanja Rusije da okonča svoj rat u Ukrajini, no odsutnost moćnih ruskih saveznika poput Kine umanjit će njegov potencijalni učinak. Deseci saveznika Ukrajine sudjelovat će na sastanku na vrhu, a Kina se drži podalje nakon što je iz summita isključena Rusija, koja je događaj odbacila kao gubitak vremena i rekla da ne namjerava prisustvovati.

Bez Kine su izblijedjele nade da se Moskvu može izolirati, a nedavni događaji na bojištu su Kijev postavili u obrambenu poziciju. Rat u Gazi između Izraela i Hamasa također je skrenuo pozornost s Ukrajine. Očekuje se da će se pregovori usredotočiti na šire zabrinutosti do kojih je rat doveo, poput prehrambene i nuklearne sigurnosti te slobode plovidbe, a nacrt konačne deklaracije naziva Rusiju agresorom u sukobu, rekli su izvori.

Putin rekao uvjete za prestanak rata

"Summit se kocka s pokazivanjem granica ukrajinske diplomacije", kazao je direktor Međunarodne krizne skupine Ujedinjenih naroda Richard Gowan. "Ipak, on je mogućnost da Ukrajina podsjeti svijet da brani načela Povelje UN-a."

Ruski predsjednik Vladimir Putin je jučer rekao da će Rusija okončati rat u Ukrajini samo ako Kijev pristane odustati od svojih ambicija da se pridruži NATO savezu i ako u cijelosti preda četiri pokrajine koje Moskva svojata, što je Kijev brzo odbacio kao čin ravan kapitulaciji.

Putinovi uvjeti, čini se, odražavaju sve veće uvjerenje Moskve da njene snage imaju prednost u ratu. Moskva rat u Ukrajini, koji naziva "posebnom vojnom operacijom", prikazuje kao širi sukob sa Zapadom, za koji tvrdi da želi Rusiju baciti na koljena. Kijev i Zapad to odbacuju i optužuju Rusiju da vodi nezakonit osvajački rat.

Kina odbila doći jer nema Rusije

Švicarska, koja je organizirala summit na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, želi prokrčiti put za budući mirovni proces koji uključuje Rusiju.

No, geopolitičke podjele glede najsmrtonosnijeg europskog sukoba od Drugog svjetskog rata umanjile su potencijalni učinak događaja, a Zelenski je čak optužio Peking da pomaže Moskvi potkopavanjem sastanka, što je kinesko ministarstvo vanjskih poslova poreklo.

Kina je rekla da će razmotriti sudjelovanje, no na koncu je odbila jer tamo neće biti Rusije. "Jasno je da u ovom trenutku, u geopolitičkom smislu, za Kinu prednost ima poseban odnos s Rusijom pred bilo kojim drugim razmatranjem", rekao je Bernardino Regazzoni, bivši švicarski veleposlanik u Kini.

Među sudionicima američka potpredsjednica Kamala Harris

Oko 90 zemalja i organizacija se registriralo za dvodnevni događaj u Buergenstocku, planinskom odmaralištu u središnjoj Švicarskoj. Summit se također mora natjecati s alternativnim mirovnim planom koji je predložila Kina.

Među sudionicima su američka potpredsjednica Kamala Harris te čelnici Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Kanade i Japana. Očekuje se da će im se pridružiti Indija, Turska i Mađarska, zemlje koje održavaju prijateljske odnose s Rusijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.