SDP-ov Matijević: Puljak je ljetos uzeo kredit u OTP banci, nikome nije ništa rekao

Foto: FaH

TAJNIK splitskog SDP-a i gradski vijećnik Davor Matijević izjavio je u petak da je još sredinom srpnja gradonačelnik Ivica Puljak potpisao ugovor s OTP bankom od 135 milijuna kuna zajma, o kojemu javnost ni partneri bivše vladajuće većine nisu znali ništa.

"Nažalost, tek danas smo saznali za ugovor po kojem se Grad kratkoročno zadužuje za 135 milijuna kuna, a koji je gradonačelnik Puljak potpisao 15. srpnja, a do dana današnjeg o tomu nije nikome javio, ni partnerima ni Gradskom vijeću, niti je o tome obavijestio javnost", rekao je Matijević na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Tu svotu spomenula je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća pročelnica za financije Olenka Dadić, koja je rekla da će, prema sadašnjim pokazateljima, krajem ove godine minus u gradskom proračunu biti 135 milijuna kuna te će biti potrebno uzeti kratkoročni kredit od 135 milijuna kuna kako bi se on premostio.

Govoreći o nepoznanicama vezanim za taj ugovor, Matijević je podsjetio da je 8. kolovoza ove godine na sastanku tadašnje vladajuće većine gradonačelnik Puljak spominjao da treba napraviti rebalans ovogodišnjeg proračuna zbog proračunskog minusa te da će se Grad morati kratkoročno zadužiti.

"Tom prigodom nam nije rekao ni uvjete ni kolika će biti kamatna stopa i, što je najgore, nije nam rekao da se on zadužio (potpisao ugovor o zajmu) još u srpnju", istaknuo je.

Po Matijevićevim riječima, nije jasno zašto je Puljak potpisao ugovor o zajmu za prevladavanje minusa u gradskom proračunu 15. srpnja ako se rebalans radi tek 31. kolovoza, kako je to jučer na sjednici Gradskog vijeća rekla pročelnica za financije Dadić.

Marijana Puljak i Kuzmanić bili dugogodišnji djelatnici OTP banke 

"Rebalans proračuna se počeo pripremati tek početkom rujna ove godine, znači gradonačelnik Puljak 15. srpnja nije mogao uopće imati informacije da će grad biti u minusu i da će biti potrebno zaduženje", objasnio je Matijević.

Ponovio je da nije jasno zašto je Puljak još 15. srpnja tražio zajam od 135 milijuna kuna, iako tada još nisu počele aktivnosti o rebalansu ovogodišnjeg proračuna.

Matijević u vezi sa zajmom o kojem je Puljak potpisao ugovor sredinom srpnja spominje i gradonačelnikovu suprugu Marijanu Puljak i zamjenika gradonačelnika Antonija Kuzmanića.

"U svemu je ovome nejasno je li bilo ponuda od drugih banaka, jer 135 milijuna kuna je velik iznos. Grad Split kao klijent je interesantan svim bankama - jesu li uopće tražili ponude od drugih banka ili im je bila dovoljna OTP banka. Moramo naglasiti da - upravo zbog činjenice da su  Antonio Kuzmanić i Marijana Puljak bili dugogodišnji djelatnici OTP banke - gradonačelnik je, ako ništa drugo, da zaštiti sebe, trebao skupiti ponude od drugih banaka, a ne s bankom koja je bila poslodavac njegovom zamjeniku i njegovoj supruzi", rekao je Matijević.

"Nitko nije imao pojma da je Puljak potpisao ugovor s OTP bankom"

Ustvrdio je kako nitko od partnera u tadašnjoj vladajućoj većini nije imao pojma da je gradonačelnik Puljak potpisao ugovor 15. srpnja.

"To nema logike", istaknuo je Matijević i upitao zašto potpasivati ugovor o zajmu od 135 milijuna kuna sredinom srpnja ako su pripreme za rebalans počele tek u rujnu. Po njegovim riječima, to je još jedna u nizu Puljkovih netransparentnosti iako se gradonačelnik javno zauzima za transparentnost.

"Nije dovoljno vikati da si transparentan, nego bi gradonačelnik trebao početi to primjenjivati i u praksi", poručio je Matijević i pozvao gradonačelnika Puljka da u nastavku sjednice Gradskog vijeća, koja  je prekinuta jučer, a nastavak je najavljen za sljedeći tjedan,  obrazloži taj ugovor i odgovori na sve nepoznanice s njim u vezi.

Na sjednici splitskoga Gradskog vijeća u četvrtak raspala se vladajuća većina jer je gradonačelnik Puljak otkazao suradnju dvojici SDP-ovih vijećnika - Goranu Koturu i Davoru Matijeviću. Tako je od 31 vijećnika, koliko ih ima splitsko Gradsko vijeće, gradonačelnik ostao s manjinskom potporom od 15 vijećnika.

Pročitajte više