Tajvanska predsjednica putuje u SAD. Kina: Ovo je provokacija

Foto: EPA

TAJVANSKA predsjednica Tsai Ing-wen putuje u srijedu u Sjedinjene Države, a glavni cilj njezina putovanja bit će Gvatemala i Belize, s kojima želi učvrstiti bilateralne veze pošto je prošlog tjedna Taipei izgubio jednog od rijetkih saveznika, koji se okrenuo suradnji s Pekingom.

"Izvanjski pritisak neće umanjiti našu odlučnost" da budemo aktivni na međunarodnoj pozornici, rekla je Tsai novinarima u zračnoj luci uoči odlaska s Tajvana. "Mirni smo i odlučni. Nećemo popustiti i nećemo provocirati (druge)". Belize i Gvatemala su među 13 zemalja koje su službeno priznale Tajvan na veliku žalost Pekinga, pošto je Honduras u nedjelju uspostavio diplomatske veze s Kinom.

Susrest će se s gvatemalskim predsjednikom i premijerom Belizea

Kina smatra autonomni otok dijelom svog državnog teritorija i želi ga zauzeti silom, bude li trebalo. U ime načela "jedne Kine", nijedna zemlja ne bi trebala istodobno održavati službene veze s Pekingom i s Taipeijem.

Nakon posjeta New Yorku, Tsai će nastaviti desetodnevni obilazak, nakon čega će se sastati s gvatemalskim predsjednikom Alejandrom Giammatteijem i s premijerom Belizea Johnom Bricenom, navodi se u priopćenju ureda tajvanske predsjednice.

"Provokacija kojom žele dobiti neovisnost"

Na povratku u Tajvan zaustavit će se u Los Angelesu. Ured za tajvanske poslove Pekinga nazvao je u srijedu putovanje Tsai u SAD "provokacijom". "To takozvano zaustavljanje tajvanske čelnice (u SAD-u) na njezinu putovanju zapravo je provokacija kojom žele dobiti neovisnost uz pomoć Sjedinjenih Država", rekla je glasnogovornica Zhu Fenglian.

"Nema baš nikakva razloga da Kina to iskoristi kao izgovor za pretjeranu reakciju ili za pojačani pritisak na Tajvan", rekao je pak u srijedu novinarima visoki dužnosnik američke vlade koji je htio ostati anoniman.

Pročitajte više