Taliban za čije hvatanje SAD nudi 10 milijuna dolara: Nestašne žene držimo kod kuće

Screenshot: CNN

MINISTAR unutarnjih poslova Afganistana i pomoćnik zamjenika talibanskog čelnika Sirajuddin Haqqani se pojavio pred kamerama CNN-a u Kabulu, samo nekoliko mjeseci nakon što je prvi put pokazao svoje lice u javnosti.

Visokog i jako tajnovitog dužnosnika traži FBI, a američki State Department ga je klasificirao kao "globalnog terorista". Za njegovu glavu nude nagradu od 10 milijuna dolara.

"Nestašne žene držimo kod kuće"

Na pitanje o afganistanskim ženama koje kažu da se boje napustiti svoje domove pod vlašću talibana, Haqqani je kroz smijeh rekao: "Nestašne žene držimo kod kuće."

Nakon što je novinarka tražila da razjasni svoj komentar, rekao je: "Kada sam rekao nestašne žene, to je bila šala koja se odnosila na one nestašne žene koje kontroliraju neke druge strane kako bi pod pitanje dovele trenutnu vladu."

Haqqani je rekao i da će ženama biti dopušteno raditi u skladu "talibanskog tumačenja islamskog zakona i nacionalnih, kulturnih i tradicionalnih principa". "Dopušteno im je da rade unutar njihovih okvira", rekao je.

Djevojčice mogu u školu samo do 6. razreda

Kaže i da u afganistanskoj vladi ne postoji nitko protiv obrazovanja djevojaka.

"Djevojčicama je već dozvoljeno da idu u školu do 6. razreda, a iznad tog razreda nastavlja se rad na mehanizmu obrazovanja", rekao je Haqqani. "Vrlo brzo ćete čuti vrlo dobre vijesti o ovom pitanju, ako Bog da", dodao je, ne precizirajući vremenski okvir.

Haqqanijevi suradnici rekli su da je ovaj intervju bio pokušaj otvaranja novog poglavlja u odnosima sa SAD-om i svijetom.

Pročitajte više