Talibani vraćaju smrtnu kaznu i amputaciju udova. Ovako je to bilo prije 20 godina

Screenshot: RAWA

ZLOGLASNI bivši čelnik talibanske vjerske policije rekao je da će nove talibanske vlasti u Afganistanu nastaviti provoditi najstrože kazne kao što su egzekucije i amputacije.

Mula Nurudin Turabi, koji je sada zadužen za zatvorski sustav, rekao je za AP News da su amputacije "potrebne radi sigurnosti".

"Možda se neće izvršavati javno, ali nitko nam neće govoriti kakvi bi naši zakoni trebali biti"

Dodao je da se te kazne možda neće izvršavati javno, kao za vrijeme prethodne vladavine talibana 1990-ih.

Međutim, odbacio je kritike zbog toga što su talibani to činili prije.

"Nitko nam neće govoriti kakvi bi naši zakoni trebali biti", rekao je. 

Talibani tvrde da će biti blaži nego prije, baš ništa ne ukazuje na to

Otkako su preuzeli vlast u Afganistanu 15. kolovoza ove godine, talibani obećavaju da će biti blaži nego prije, ali se već pojavilo više izvješća o kršenjima ljudskih prava širom zemlje.

Human Rights Watch upozorio je u četvrtak da talibani u Heratu "tragaju za istaknutim ženama, uskraćuju ženama slobodu kretanja izvan njihovih domova i nameću obvezan način odijevanja".

Amnesty International u kolovozu je objavio da su talibani odgovorni za pokolj devetero pripadnika progonjene šijitske manjine Hazara.

Glavni tajnik Amnestyja rekao je da se radilo o "hladnokrvnoj brutalnosti", dodavši kako je to "podsjetnik na prošlost talibana, ali i zastrašujući indikator o tome što bi Afganistanu mogla donijeti vladavina talibana".

Talibani prije 20 godina strijeljali žene po stadionima

Kad su prije 20 godina vladali Afganistanom, talibani su bili poznati po brutalnim javnim egzekucijama.

Pod vladavinom talibana ženama je bio zabranjen rad, a djevojčicama nije bilo dopušteno pohađanje škole. Žene su morale pokriti lice i biti u pratnji muškog rođaka izvan svojih domova. 

Uvedene su kazne poput kamenovanja i amputacija, a kasnih 1990-ih bilo je i javnih egzekucija na stadionima. Među osobama koje su javno smaknute na stadionima bilo je i žena. 1990-ih godina talibani su egzekucije provodili na stadionu u Kabulu, ali i na zemljištu koje okružuje džamiju Eid Ga.

Talibanski sudac i prije pada Kabula otvoreno govorio o kaznama koje uvode

BBC je par dana prije pada Kabula objavio reportažu s područja koje su zauzeli talibani, pri čemu je novinar razgovarao s talibanskim sucem Hajijem Badruddinom.

"U našem šerijatu je jasno: za one koji imaju spolne odnose i nisu u braku, bilo da se radi o djevojci ili mladiću, kazna je 100 udaraca bičem u javnosti. A za onoga koji je oženjen, moraju ga kamenovati do smrti... Za one koji kradu: ako se to dokaže, onda mu treba odrezati ruku", kazao je Badruddin.

"Raspravlja se o tome hoće li se egzekucije provoditi u javnosti"

Mula Nurudin Turabi, koji je najavio povratak egzekucija i amputacija udova u Afganistanu, rekao je AP-u da ministri talibanske vlade raspravljaju o tome hoće li se egzekucije u budućnosti provoditi u javnosti.

Turabi je u vrijeme prve vladavine talibana bio ministar pravosuđa i šef zloglasne talibanske vjerske policije.

"Svi su nas kritizirali zbog kažnjavanja na stadionima, ali mi nismo nikad rekli ništa o njihovim zakonima i kaznama", rekao je.

 

Pročitajte više