Talijanska vlada želi potaknuti digitalna plaćanja u trgovinama

Ilustracija: EPA

TRGOVCI u Italiji trebali bi plaćati manje naknade za digitalna plaćanja, upozoravaju parlamentarci vladajuće koalicije, sugerirajući da se prilagodi mehanizam "doprinosa solidarnosti" bankovnog sektora.

U proračunu za 2023. godinu vlada je predložila da se trgovce na malo oslobodi obaveze plaćanja bankovnih naknada ukidanjem sankcija za prihvaćanje plaćanja u gotovini iznosa do 60 eura.

Smanjenje naknade za digitalna plaćanja

Parlamentarci žele također smanjiti naknade za digitalna plaćanja, sugerirajući da se upotrijebi doprinos solidarnosti koji bi plaćale banke. 

"Raspravlja se o mogućnosti da se resursi od 'doprinosa solidarnosti', koji opterećuje banke, upotrijebe za smanjivanje tih naknada", rekao je Tommaso Foti, zastupnik u parlamentu iz vladajuće stranke Braća Italije premijerke Giorgie Meloni.

Foti je skicirao mogući mehanizam na kraju sastanka s premijerkom Meloni i ključnim dužnosnicima u koalicijskoj vladi o proračunu za 2023. godinu.

Maurizio Lupi, čelnik male centrističke stranke u sastavu vladajuće koalicije, dodao je da Rim traži mogućnosti za ukidanje bankovnih provizija za digitalna plaćanja iznosa do 15 ili 20 eura.

Podizanje limita za gotovinska plaćanja

U proračunu za 2023. vlada je također predložila podizanje limita za gotovinska plaćanja s 1000 na 5000 eura, što će stupiti na snagu iduće godine.

Talijanska središnja banka u ponedjeljak je upozorila da bi ublažavanje regulatornih ograničenja za korištenje gotovine potaknulo sivu ekonomiju i otežalo suzbijanje poreznih prevara.

U planu oporavka od covida, koji se financira sredstvima EU, Italija je obećala EK da će smanjiti "porezni jaz", razliku između potencijalnog iznosa poreznih obveza i iznosa plaćenog poreza, na 15.7 posto s 18.5% u 2019., podsjeća Reuters.

To podrazumijeva naplatu oko sedam do osam milijardi eura zaobiđenih poreznih obaveza do 2024. godine. U Italiji se godišnje utaji oko 100 milijardi eura poreza, napominje Reuters.

Nakon razgovora s Europskom komisijom, Meloni je u nedjelju izjavila da bi njezina vlada mogla ublažiti planove kojima se prednost daje gotovini pred kreditnim karticama za plaćanja računa malih iznosa.

Pročitajte više

 

Pročitajte više