Talijanski demokrati obećavaju uvođenje "miraza" za mlade: "Dobit će po 10.000 eura"

Foto: EPA

TALIJANSKA Demokratska stranka (PD) ponudit će mladima "miraz" od 10.000 eura kada napune 18 godina, navodi se u manifestu te stranke lijevog centra objavljenom uoči parlamentarnih izbora idućeg mjeseca. PD se suočava s teškim zadatkom sprječavanja pobjede desnice na izborima 25. rujna.

Stranački program sadrži velika obećanja, poput dodatne plaće radnicima i izgradnje 500.000 domova u okviru programa socijalnog stanovanja.

"Mladi su motor budućnosti Italije", tvitao je danas čelnik stranke Enrico Letta uz popis obećanja kojima želi privući mlade birače.

Državno jamstvo za kupnju prve nekretnine, doprinos za studente

Letta je rekao da je takozvani miraz usmjeren na pomoć mladima u financiranju daljnjeg školovanja, plaćanju smještaja ili pokretanju posla u zemlji u kojoj se većina socijalnih davanja odnosi na mirovine.

Stranka je također predložila državno jamstvo na hipoteke za kupnju prve nekretnine, doprinos od 2000 eura studentima za stanarine i smanjenje dobne granice za glasanje na 16 sa sadašnjih 18 godina.

PD po anketama osvaja 23 posto glasova, a najveću podršku ima desna stranka Braća Italije Giorgije Meloni koja dominira konzervativnom koalicijom s Ligom Mattea Salvinija i strankom Naprijed Italijo bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Prošlotjedno istraživanje pokazalo je da je desnica na putu da osvoji veliku većinu u oba doma parlamenta.

Pročitajte više