Talijanski parlamentarci odobrili spornu reformu kojom se regijama daju veće ovlasti

Foto: FaH

Talijanski parlament je odobrio spornu reformu kojom se regijama dodjeljuju veće ovlasti, što je potez za koji kritičari tvrde da će još više pojačati povijesni jaz između bogatog sjevera i siromašnijeg juga zemlje. 

Pod vodstvom stranke Lige u koalicijskoj vladi, donji dom parlamenta rano u srijedu usvojio je reformu nakon cjelonoćne burne sjednice, koja je završila tako da su oporbeni zastupnici zapjevali nacionalnu himnu i mahali talijanskom zastavom. Zastupnici Lige isticali su žuto-crvenu zastavu povijesne Mletačke Republike s krilatim lavom. Reforma je usvojena sa 172 glasa za i 99 protiv. 

Reforma desne koalicije

Čelnik Lige i zamjenik premijerke Matteo Salvini pozdravio je "pobjedu za sve Talijane", napisavši na platformi X da će reforma pomoći Italiji da postane modernija zemlja s manje izgubljenih resursa. 

Desna koalicija premijerke Giorgie Meloni uspjela je progurati reformu u sklopu planova o širem preustroju talijanske države, što se odnosi i na planove o izravnom izboru šefa vlade.

Novi zakon regijama omogućuje da zatraže šire ovlasti kada su posrijedi ključne javne usluge, poput zdravstva i obrazovanja, te da im omogući veći utjecaj kada je posrijedi trošenje poreznih sredstava.

Podjela na bogatiji sjever i siromašniji jug zemlje vidljiva je, primjerice, u gospodarskom jazu između južne regije Kalabrije, gdje BDP po stanovniku iznosi oko polovice prosjeka EU, i sjeverne pokrajine Bolzano, gdje BDP po glavi stanovnika iznosi oko 150 posto prosjeka EU.

Oporba želi referendumom ukinuti zakon o autonomiji 

No Demokratska stranka lijevog centra, oporbeni PD, želi putem referenduma ukinuti zakon o autonomiji i najavljuje da će odmah početi prikupljati potpise.

PD je u srijedu najavio da će, zajedno s ostalim oporbenim strankama, pokretima i predstavnicima civilnog društva zatražiti održavanje referenduma čija je svrha odbaciti vladin zakon kojim se uvodi, kako je istaknuo njihov predstavnik u Senatu Francesco Boccia, "diferencirana autonomija".

Za Ansu je rekao da će oporba odmah početi prikupljati potpise za referendum protiv zakona o "podijeljenoj Italiji" nakon što je zakon koji je omogućio regijama traženje većih ovlasti i kontrola nad porezima u njihovim regijama u konačnici odobren. 

'Majka svih reformi'

'Majka svih reformi' talijanske premijerke Meloni ambiciozna je revizija talijanskog ustava čiji je cilj, među ostalim, omogućiti izravan izbor premijera.

Sama Meloni snažno se zalagala za promjenu, nazvavši je "Majkom svih reformi", no pritom se suočila sa snažnim otporom oporbenih stranaka i gotovo je sigurno da će se o njoj odlučivati referendumom.

Prema prijedlogu bi se premijer birao na pet godina, a koalicija, koja podupire pobjedničkog kandidata, trebala bi dobiti najmanje 55 posto mjesta da bi se zajamčila funkcionalna većina obama domovima parlamenta.

Desna koalicija Giorgije Meloni smatra da će novi zakon pridonijeti okončanju kronične političke nestabilnosti u Italiji, koja je, od Drugoga svjetskog rata imala gotovo 70 vlada, i da će naciju učiniti demokratičnijom.

No kritičari vjeruju da bi ovakav prijedlog zakona mogao izazvati kaos jer bi birači mogli podržati jednu osobu za premijera, dok biraju zastupnike iz druge stranke.

Svaku promjenu ustava moraju dvaput odobriti oba doma parlamenta s dvotrećinskom većinom potrebnom za posljednja dva glasanja. Ne uspije li taj proces, mora se održati referendum, no oni u Italiji često propadaju, kako je bilo 2016.

Izgubi li na referendumu, Meloni ne bi podnijela ostavku 

Meloni je obećala da će se žestoko angažirati na kampanji za promjenu, kazavši da se državi više ne bi trebale nametati tehnokratske vlade, kako se dogodilo za vrijeme krize izazvane covidom 2021. kada je premijer postao bivši šef Europske središnje banke Mario Draghi.

Istaknula je i da ne bi podnijela ostavku izgubi li na eventualnom referendumu, koji će se vjerojatno održati 2025.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.