Talijanski premijer nazvao Erdogana diktatorom. Erdogan: On je drzak, nema poštovanja

Foto: EPA

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan optužio je talijanskog premijera Marija Draghog da je drzak i da nema poštovanja nakon što ga je Draghi nazvao diktatorom.

Podsjetimo, Draghi je prošli tjedan optužio Erdogana da je htio poniziti predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i rekao da treba biti otvoren s diktatorima, što je izazvalo osude iz Turske. Erdogan je u Ankari primio Von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, a na snimci s početka toga sastanka vidi se da je Michelu namijenjen stolac odmah do Erdogana, dok je Von der Leyen morala sjesti na kauč sa strane.

Erdogan je pak danas rekao da je Draghi narušio odnose Turske i Italije i da talijanski premijer nema legitimitet da upućuje takve kritike.

Oštra Erdoganova poruka Draghom

"Izjava talijanskog premijera je čista drskost i nepoštivanje. Dok smo se nadali da tursko-talijanski odnosi mogu doći na visoku razinu, njegova izjava, tog čovjeka po imenu Draghi, nažalost je torpedirala te odnose", kazao je Erdogan pa nastavio:

"Tamo si zato što te netko imenovao, a ne izabrao. Da bi mogao davati takve kritike o Tayyipu Erdoganu, najprije moraš biti svjestan vlastite povijesti. No vidjeli smo da nisi." Time je očito aludirao na talijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

Draghi, bivši predsjednik Europske središnje banke, nije došao na vlast izborima, nego ga je talijanski predsjednik imenovao na čelo vlade nakon što je prethodna koalicija pala zbog unutarnjih trzavica.

Pročitajte više

 

Pročitajte više