Talijanski ribari ulovljeni u hrvatskim vodama, petorica su uhićena

Ilustracija: Duško Jaramaz/PIXSELL

ZBOG nezakonitog obavljanja gospodarskog ribolova u hrvatskom teritorijalnom moru istarska je policija zaplijenila talijansku ribaricu koja je uplovila u visini Limskog zaljeva.

Policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka na tehničkim sustavima za nadzor državne granice na moru uočili su jučer oko 12:50 kako je u teritorijalno more Hrvatske, u visini Limskog zaljeva, uplovila talijanska ribarica.

Talijani su obavljali gospodarski ribolov

Dodali su i da je prema ribarici odmah upućeno plovilo pulske Postaje pomorske i aerodromske policije te da su policijski službenici počeli progoniti talijansku ribaricu, koja, međutim, nije odgovarala na upućene pozive.

Zbog toga su oko 15 sati, unutar isključivog gospodarskog pojasa, zaustavili ribaricu koja je u moru imala alat i obavljala gospodarski ribolov te im izdali upozorenje da zaustave daljnje ribarenje, podignu alat iz mora i upute se prema pulskoj luci.

Uhićena su petorica muškaraca

Zaplijenjena talijanska ribarica je u pratnji policijskog plovila uplovila u pulsku luku, a 45-godišnji zapovjednik plovila, kao i četvorica članova posade u dobi od 28, 49, 50 i 55 godina uhićeni su te je provedeno kriminalističko istraživanje.

Zbog sumnje da su počinili prekršaje iz Zakona o Schengenskim granicama  i Zakona o morskom ribarstvu, protiv petero talijanskih državljana podnijet je optužni prijedlog nadležnom sudu, koji im je odredio novčane kazne od 2000 kuna svakome.

Kapetanu plovila izrečena je novčana kazna od 7000 kuna te je dužan nadoknaditi štetu biološkom bogatstvu mora i troškove korištenja službenog plovila od ukupno 17.000 kuna.

Pročitajte više

 

Pročitajte više