Telegraph: Zima stiže u Ukrajinu. Mogla bi biti najveći saveznik Kijeva

Foto: EPA

IAKO se pretpostavlja da bi zimski uvjeti trebali pogodovati ruskoj vojsci na bojištu u Ukrajini, ta pretpostavka je netočna, tvrdi Telegraph. Dodaju da pogrešna pretpostavka proizlazi iz uvjerenja da su ruski vojnici sposobni boriti se u hladnim, zimskim uvjetima jer su odrastali u području s hladnom klimom.

Međutim, borba na bojištu zahtijeva specijalizirane vještine, a novomobilizirane i minimalno obučene ruske snage slabo su opremljene ili pripremljene za okruženje koje će ih dočekati. Stoga bi zimski uvjeti mogli ići u prilog ukrajinskim oružanim snagama. 

Postoje bitne razlike između života i borbe u hladnim uvjetima. Vojnici koji sudjeluju u borbama moraju konstantno tražiti zaklon, što je tijekom zimskih mjeseci otežano zbog nedostatka vegetacije. Takvi uvjeti od vojnika zahtijevaju da se saginju i leže na zemlji. 

Novopridošli ruski vojnici su prošli samo kratkotrajnu obuku

To znači da tijekom zime vojnici neizbježno moraju ležati u vodi, te klečati ili puzati kroz snijeg i blato. Vojnici se mogu truditi da ostanu suhi, ali će to vrlo teško ostvariti, a kada se smoče imaju vrlo ograničen vremenski okvir tijekom kojeg će ostati učinkoviti.

Vojnici s mokrom odjećom će se brzo ohladiti te potom podleći hipotermiji i umrijeti ako ne uspiju povisiti tjelesnu temperaturu. Zapovjedni kadar treba znati kada povući ljude s linije kako bi potražili sklonište, ugrijali se i osušili svoju opremu. Dodatan čimbenik je osobna disciplina vojnika koji moraju održavati sposobnost vraćanja topline. 

Kada se govori o ruskoj vojsci, velik broj novopridošlih vojnika je doveden u službu nakon što je prošao samo dvotjednu ili trotjednu obuku te raspolaže s minimumom borbene opreme. Vojnicima nije usađena osobna disciplina održavanja topline. Jedinicama nedostaje kohezije i vojnici su skloni okupljanju na toplim mjestima kao što su zgrade u kojima mogu zapaliti vatru, gdje postaju meta topništva. 

Većina ukrajinskih jedinica uključuje veterane koji su nekoliko mjeseci živjeli u zimskim uvjetima u rovovima. Mlađi vojnici poštuju veterane i prihvaćaju njihove savjete, što je stvorilo koheziju u ukrajinskim postrojbama. Ne smije se ni zanemariti oprema za hladno vrijeme koja je raspodijeljena Ukrajincima koji se nalaze na bojištu. 

Vojnici koriste civilna vozila za logistiku

Prema tome, ukrajinska vojska se vjerojatno bolje prilagodila zimskim uvjetima, pa bi i samo tjeranje Rusa iz zaklona nametnulo velike gubitke ruskim jedinicama. Zimski uvjeti značajno utječu i na logistiku jer vojna vozila na gusjenicama ne mogu zadržati svoju pokretljivost u blatu i snijegu.

Zato se obje vojske oslanjaju na civilna vozila za potrebe svoje logistike, iako i ta vozila mogu zaglaviti u blatu i snijegu. Sve ofenzivne operacije će se voditi smanjeno brzinom, što znači da će se smanjiti i opseg potencijalnih teritorijalnih napredovanja.

Ukrajinci će pokušati zadržati Ruse na bojištu tijekom najvećih hladnoća, kako bi prisilili Rusiju da rasporedi novomobilizirano osoblje. Tada Rusija ne bi imala vremena da ih pravilno obuči, što bi pomoglo Ukrajincima da zadrže inicijativu do proljeća. Upravo zbog toga je vjerojatno da se intenzitet borbi neće smanjiti tijekom zime. 

Pročitajte više