Roditelji je nisu željeli, ubijena je zajedno s njima. Njenu smrt prati misterij

Foto: Wikipedia

Ruska carska obitelj Romanov vladala je najvećom slavenskom državom od 17. stoljeća sve do 1917. godine, kada u Rusiji vlast preuzimaju boljševici. Anastazija Nikolajevna bila je najmlađa kći posljednjeg ruskog cara. Voljela je igrati se lutkama i družiti se sa svojim sestrama. Doživjela je istu sudbinu kao i ostatak obitelji, strijeljala ju je Crvena armija kako je se ne bi dočepali Bijeli u ruskom građanskom ratu.

Ruska carska obitelj

Posljednji ruski car Nikola II. imao je petero djece. Njegova je vladavina obilježena velikim nemirima i pokušajima da se u ruskoj državi nešto promijeni, no sve je na kraju završilo neuspjehom. Kada je ruski narod izašao na ulice zbog gladi i neimaštine uzrokovanih ruskim sudjelovanjem u Prvom svjetskom ratu, car je abdicirao. Uskoro vlast preuzimaju boljševici, a Nikola i njegova obitelj bili su u kućnom pritvoru u gradu Jekaterinburgu.

Nikola je zaista htio sina kako bi barem malo smanjio napetosti u zemlji. Kada je njegova žena Aleksandra ponovo zatrudnjela 1900. godine, nadao se da će barem četvrto dijete biti muško. Ipak, Aleksandra je rodila svoju četvrtu djevojčicu te ju nazvala Anastazija. Ruski car bio je razočaran, a još više su bili razočarani aristokrati i politički vrh Rusije. Njezina teta izjavila je: „Bože, koje razočaranje, ponovo djevojčica! Ruski car dao bi pola države za jednog carskog nasljednika.“

Anastazija je bila vesela djevojčica koja je puno vremena provodila s majkom i sestrama. Osobito se slagala s trećom kćeri ruske obitelji, koja joj je bila najbliža po godinama.

Kada je u Rusiji 1917. počeo izbijati građanski rat, carska obitelj znala je da je u nevolji. Ako antiboljševička vojska ne spasi Nikolu i njegovu obitelj, boljševici bi ih lako mogli dati smaknuti. Kako su Bijeli imali bolje naoružanje i podupirali su ih SAD i druge sile, bilo je očito da će Jekaterinburg uskoro pasti. Crvena armija tada ulazi u kuću carske obitelji i usmrćuje cara zajedno s njegovom obitelji.

Anastazija Nikolajevna 1904.

Stotinu žena tvrdilo je da su upravo one ruska princeza

Međutim, tijelo male Anastazije nikada nije pronađeno pa se počelo šuškati da je zapravo živa i bilo je pitanje vremena kada će se pojaviti. Vjeruje se da je Anastazija ipak umrla 1918. sa svojom obitelji, ali više od 100 različitih žena tvrdilo je da su upravo one princeza Anastazija.

Najpoznatiji slučaj bila je Ana Anderson, koja je tvrdila da se pravila mrtva i da ju je pronašao vojnik koji joj se smilovao pa ju spasio. Borila se na sudu u Njemačkoj da dokaže svoje nasljeđe od 1930-ih do 1970-ih, no njemački je sud zbog manjka dokaza donio odluku da nije u pitanju ruska vojvotkinja. Ana je umrla 1984., a deset godina kasnije uzet je uzorak DNA te nije pronađena korelacija s ruskom carskom obitelji.

Anastazija je vjerojatno umrla u Jekaterinburgu, no njezino tijelo nije pronađeno. Tako je dinastija Romanov završila, a Rusija ostala bez jedine kraljevske obitelji. Nastavila je svoj komunistički put sve do 1991. godine, kada postaje Ruska Federacija na čelu s predsjednikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.