Tinejdžer nestao prije 3 mjeseca u Kini. Sad je nađeno tijelo, misterij je sve veći

Screenshot: YouTube

TRI mjeseca je nestanak Hu Xinyua zaokupljao pažnju javnosti u Kini. Gdje se nalazi 15-godišnjak, koji je u listopadu nestao iz internata u južnoj pokrajini Jiangxi, mjesecima je bila tema o kojoj se najviše raspravljalo na kineskom internetu. To je potaknulo brojna pitanja, nagađanja i seriju iscrpnih policijskih potraga - uključujući onu kojoj su se pridružile tisuće stanovnika, piše CNN.

U nedjelju - više od 100 dana nakon što je Hu nestao - lokalna policija je rekla da je njegovo tijelo pronađeno u šumi u blizini njegove škole. Do otkrića je došlo u četvrtak. Tijelo je bilo odjeveno slično kao Hu kada je nestao, što je natjeralo policiju da pozove njegovu obitelj i njihovog odvjetnika na mjesto događaja.

DNK testovi kasnije su potvrdili da je tijelo Huovo, objavila je policija u gradu Shangrau. Diktafon pronađen u blizini tijela poslan je na analizu, navodi se u priopćenju. No umjesto da dovede do zaključka, otkriće je samo pokrenulo dodatna pitanja o okolnostima njegove smrti.

Tijelo pronađeno blizu škole

Huova smrt bila je danas najpopularnija tema na kineskom Weibu, društvenoj mreži sličnoj Twitteru, a hashtagovi povezani s ovom pričom imali su stotine milijuna pregleda. Mnogi postavljaju pitanje zašto opsežna policijska potraga - zajedno sa psima tragačima, dronovima i termovizijskom opremom - nije uspjela otkriti tijelo na području tako blizu škole.

Šuma u kojoj je Hu pronađen samo je pet minuta hoda od škole i odvojena je od kampusa zidom visokim oko dva metra, izvijestio je Kineski nacionalni radio. Obdukcija je obavljena, ali rezultati nisu objavljeni.

Nije rijetkost da u Kini nestaju djeca i tinejdžeri, no nestanak Hua jedan je od najzvučnijih slučajeva posljednjih godina. Prema Institutu za socijalnu pomoć Zhongmin, neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u Pekingu, u Kini je 2020. godine nestalo milijun ljudi - u prosjeku 2739 dnevno.

Na kineskim društvenim mrežama neki su postavljali pitanje kako je u zemlji poznatoj po sveprisutnim sigurnosnim kamerama i visokotehnološkom nadzoru 15-godišnji dječak mogao nestati bez traga.

Kako je Hu nestao?

Hu je upravo bio počeo pohađati gimnaziju Zhiyuan, privatni internat u okrugu Yanshan, gdje je u rujnu primljen sa stipendijom, kada je iznenada nestao. Zadnji put je viđen na snimci sigurnosnih kamera kako hoda hodnikom u svojoj spavaonici u sumrak 14. listopada, oko 15 minuta prije nego što je trebalo početi večernje učenje.

Hu je nestao negdje između studentskog doma i nastavne zgrade, u području koje nije bilo pokriveno sigurnosnim kamerama. Huovu obitelj je škola obavijestila o njegovu nestanku oko šest sati kasnije. Hu je ostavio svoj pametni sat i gotovinu u domu, noseći sa sobom samo digitalni diktafon i školsku karticu kojom se plaćaju obroci u kampusu.

Budući da istrage i pretrage nisu dovele do napretka, neutemeljene špekulacije počele su kružiti internetom ukazujući na duboko ukorijenjeno nepovjerenje javnosti prema lokalnim vlastima.

Kao odgovor policija je 7. siječnja objavila detaljnu izjavu u kojoj je jasno dala do znanja da nisu pronađeni dokazi da je Hu ubijen ili da je sudjelovao u nesreći u školi. Hu je vjerojatno sam napustio kampus, rekla je policija. U priopćenju se također detaljno opisuje opsežna policijska potraga, koja pokriva gotovo 40 hektara šume u blizini škole, 200 kilometara rijeke, 22 kilometra željezničkih tračnica te 72 jezera i tri vodena rezervoara.

Potraga je nastavljena i nakon 7. siječnja, a u njoj su sudjelovale tisuće ljudi, uključujući lokalno stanovništvo koje se dobrovoljno pridružilo. U nedjelju je web stranica Narodnog dnevnika, glasnika Komunističke partije, objavila članak u kojem poziva lokalne vlasti da se pozabave zabrinutošću javnosti pitajući ih zašto nisu uspjeli pronaći Huovo tijelo u više od 100 dana.

"Događaji oko Hua Xinyua privukli su pozornost cijele zemlje. Nitko se ne usuđuje ništa falsificirati i nitko to ne može učiniti. Ako dođe do bilo kakve pogreške, posljedice će biti katastrofalne", stoji u članku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više