Tip (62) držao "tečajeve" za strojeve i neovlašteno davao papire. Zaradio 1.6 mil. kn

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Varaždinu pokrenulo je istragu protiv 62-godišnjaka kojeg sumnjiči da je na području šest županija neovlašteno provodio tečajeve osposobljavanja za rad poljoprivrednim strojevima i alatima, čime je zaradio 1.6 milijuna kuna.

Varaždinsko tužiteljstvo tvrdi da je 62-godišnjak od ožujka 2015. do listopada 2019. organizirao i naplaćivao tečajeve za rad motornom pilom, kombajnom, traktorom i trimerom za osobe koje nisu zaposlene kod poslodavaca.

Pritom je, ističe tužiteljstvo, njegova koprivnička tvrtka bila ovlaštena "isključivo za osposobljavanje fizičkih osoba zaposlenih kod poslodavaca unutar radnog procesa".

Tužiteljstvo sumnja da je 62-godišnjak u obrasce lažno upisivao provođenje praktičnog dijela tečaja iako je provodio samo teorijski dio, dok uopće nije provodio praktično osposobljavanje.

Uz to, sumnja se da je polaznicima tečaja neovlašteno izdavao uvjerenja i iskaznice o osposobljenosti radnika za rad na siguran način. Prema navodima tužiteljstva, 62-godišnjak je izdao čak 8357 nevažećih uvjerenja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više