Tip koji nosi ustaški pozdrav na majici: Nećemo dozvoliti rehabilitaciju ustaštva

Screenshot: N1

UDRUGA Specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana gardijskih brigada danas imaju sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem na temu potraživanja ratne odštete od Republike Srbije, pitanja nestalih, problematike tužbi hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije i rasprava o obilježavanju obljetnica iz Domovinskog rata. Pritom će među četvoricom predstavnika branitelja predsjednik primiti i Zorana Marasa, predsjednika Udruge Specijalne policije, zbog kojega je lani napustio svečanost obilježavanja obljetnice operacije Bljesak u Okučanima jer je u službenoj delegaciji vidio Marasa u majici HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”.

Kazao je kako su oni prošle godine krajem studenog uputili dopis predsjedniku države i premijeru o sastanku na temu ratne odštete od Srbije.

"Ponovno smo uputili taj dopis 23. veljače obojici. Uz temu odštete bit će tu i tema nestalih, logoraši, te pravilnici o obilježavanja obljetnica”, kazao je Zoran Maras, prenosi N1.

Od Plenkovića na poziv za sastanak, kaže, nisu dobili odgovor.

“Sastanak je održan s Tomom Medvedom i tamo su bili predstavnici MVP-a i Ministarstva pravosuđa. Smatramo da najodgovornije osobe koje o tim temama trebaju razgovarati su Plenković, Milanović pa i Jandroković. Ne možemo sve navaliti na ministra branitelja. Ako nas Plenković ne primi, neka nam javi zašto neće”, kazao je Maras.

"Nećemo dozvoliti rehabilitaciju ustaštva i komunističkog antifašizma"

“Pripadnici policije, gardijskih postrojbi i HOS-a zajedno su obranili Hrvatsku. Mi nećemo dozvoliti ustašizaciju Domovinskog rata, niti rehabilitaciju komunističkog antifašizma niti pojavu četništva. Svi koji hoće to raditi i nametati te teme štete Hrvatskoj”, rekao je Maras.

Marko Skejo je u Splitu 10. 4. na dan osnivanja NDH okupio pripadnike svoje postrojbe, gdje su uzvikivali Za dom spremni. Splitska je policija poručila kako će izvijestiti DORH o prikupljenim saznanjima oko okupljanja kod spomenika 9. bojne HOS-a u ulici Ruđera Boškovića povodom 30. godišnjice osnutka te postrojbe, na kojem su sudionici uzvikivali ustaški poklič Za dom spremni.

Na pitanje je li prihvatljivo da uzvikuju Za dom spremni, Zoran Maras kaže – To je njihov dan.

“Ne vidim zašto ne. To je njihov dan. Tada je osnovana ta postrojba. Što se tiče ZDS – uvijek sam bio domovini vjeran. Uvijek sam bio i za dom i za domovinu spreman i hrvatski narod”, rekao je Maras.

Što se tiče dolaska u Okučane, kazao je kako ne vidi zašto na obilježavanje akcije trebaju doći samo postrojbe koje su sudjelovale u akciji.

“Pitanje ratne štete i logoraša su važnije teme. Branitelji su za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali neke stvari iz novije povijesti moramo riješiti, ako ne bilateralno, onda na sudu. Mi imamo temelj za tužbu, a ako nema suda na kojem se može to riješiti, takav sud se može osnovati”, rekao je Zoran Maras uoči sastanka s Milanovićem.

Pročitajte više