Tisuće pelikana u Peruu uginule zbog ptičje gripe. Na plažama lešine ptica

Screenshot: Twitter

VIŠE od 5500 pelikana uginulo je posljednjih tjedana u Peruu zbog izbijanja ptičje gripe, javlja BBC. Nekoliko plaža prepuno je lešina mrtvih životinja, a neke su pronađene i u zaštićenim područjima.

Biolozi kažu da je više od 13.000 ptica ubijeno virusom ptičje gripe H5N1. Peruanski dužnosnici proglasili su zdravstveno upozorenje kako bi spriječili širenje virusa na perad s farmi.

Ljudi u Peruu upozoreni da ne diraju divlje ptice ili njihove lešine

H5N1 se može izuzetno brzo širiti među pticama putem njihovog izmeta i sline. Virus se također može proširiti na ljude ako su u bliskom kontaktu sa zaraženom pticom, ali znanstvenici kažu da se čini da trenutni soj predstavlja mali rizik za to.

Peruanske poljoprivredne zdravstvene vlasti upozorile su ljude da ne diraju divlje ptice ili njihove lešine. Također, ljude se moli da obavijeste zdravstvene vlasti ako uoče mrtve ptice.

Osim izbijanja u Peruu, val ptičje gripe trenutno postoji i u Europi i Sjedinjenim Državama. Ptičja gripa je ove godine ubila posebno velik broj divljih ptica, a posebno su teško pogođene ptice koje žive uz more.

Pročitajte više