Tisuće prosvjednika u Budimpešti blokirale most u znak podrške mađarskim učiteljima

Foto: EPA

NAJMANJE 10.000 mađarskih učenika, učitelja i roditelja blokiralo je most u Budimpešti prije nego što su se okupili na trgu ispred parlamenta, u znak podrške učiteljima koji se bore za veće plaće i onima koji su dobili otkaz zbog prosvjeda.

Učitelji su pokrenuli kampanju pod nazivom "Želim podučavati" te su pozvali na građanski neposluh u svrhu povećanja plaća.

Učenici formirali lanac koji se protezao nekoliko kilometara kroz Budimpeštu

Današnji skup počeo je kad su učenici formirali lanac koji se protezao nekoliko kilometara kroz Budimpeštu i od jutra se pretvorio u najveći protuvladin prosvjed otkako je nacionalistički premijer Viktor Orban ponovo osvojio izbore u travnju.

Prosvjednici koji su nosili transparente na kojima je pisalo "Nemojte otpustiti naše učitelje" i "Ako želite zaviriti u budućnost, pogledajte škole sadašnjosti" zaposjeli su most u Budimpešti blizu parlamenta, blokiravši promet.

"Znam puno stvarno kul i sjajnih učitelja koji ne dobivaju dovoljno novca za svoj rad i ljubav koju ulažu u svoju profesiju", rekla je Lujza Lukacs, 14-godišnja učenica koja je sudjelovala na prosvjedu, a koja je u srednju školu krenula prošlog mjeseca.

Nekoliko učitelja izgubilo posao zbog sudjelovanja na prosvjedu

Sindikati su danas pozvali na nacionalni štrajk učitelja. Nakon nacionalnog štrajka učitelja u siječnju 2022., vlada je ograničila pravo na prosvjede.

Prošlog je tjedna nekoliko učitelja izgubilo posao u srednjim školama u Budimpešti zbog sudjelovanja na prosvjedu.

"To je potpuno nepotrebno i apsurdno", rekao je Andras Farkas, još jedan učenik koji je sudjelovao u prosvjedu, kritizirajući Orbana, koji je studirao političku filozofiju na Oxfordu, zbog ignoriranja poziva upomoć učitelja.

Orban, koji od 3. travnja služi svoj četvrti mandat zaredom, suočava se s rastućim izazovom zbog loših ekonomskih pokazatelja.

Šef parlamenta: Plaće učitelja zaostaju za prosječnim primanjima, ali štrajk neće pomoći

Vlada je rekla da će učiteljima povećati plaće u trenutku kad Europska komisija otključa EU fond za oporavak namijenjen Mađarskoj koji je u zastoju zbog trajanja prijepora o vladavini prava.

Predsjednik parlamenta Laszlo Kover, viši član Orbanove vladajuće stranke Fidesz, rekao je u ponedjeljak HirTV-u da plaće učitelja zaostaju za prosječnim primanjima, no da prosvjed nije način kojim će se postići rješenje.

"Siguran sam da štrajk neće pomoći... Kao što svatko zna da razina plaće nikako nije povezana s kvalitetom poučavanja u kratkom razdoblju", rekao je Kover.

Pročitajte više

 

Pročitajte više