Tisuće vozača iz EU toči gorivo na ovoj benzinskoj pumpi unatoč cijenama. Evo zašto

Ilustracija: Shutterstock

PRVA subota u kolovozu, kada se europski turisti vraćaju s ljetnog odmora provedenog u srpnju, dok drugi početkom kolovoza tek kreću prema jugu u potrazi za suncem, najprometniji je dan na najprometnijoj benzinskoj postaji u Europi.

Čak niti rastuće cijene goriva nisu odvratile desetke tisuća vozača automobila, motora i kamiona da napune rezervoare goriva na Shellovoj benzinskoj postaji Berchem u južnom Luksemburgu, na krcatoj autocesti A3.

Veliko Vojvodstvo je možda maleno, ali leži na raskrsnici između Belgije, Njemačke i Nizozemske i pravca prema jugu, osunčanim plažama Francuske, Italije i Španjolske.

Sto eura za pun spremnik goriva

I, što je najvažnije, u ljetu obilježenom rastom cijena, gorivo je tamo jeftino što Shellovu benzinsku stanicu Berchem čini najpoželjnijom za vozače kamiona i obitelji koje pomno paze na svoj kućni budžet.

Čak i izvan prazničnih gužvi, francuski i njemački vozači te prekogranični radnici često pune svoje spremnike goriva u Luksemburgu. Kada je obiteljsko ljetno odredište na Sredozemlju, a pun spremnik goriva košta više od 100 eura, uštede se zbrajaju.

U subotu su dvije cisterne s kapacitetom od 40.000 litara goriva bile spremne odvoziti 16 do 20 povratnih putovanja dnevno kako bi benzinske i diezelske crpke radile non-stop, spremne za bezbroj kampera koji su se nagurali na golemom parkiralištu.

Početkom godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu i poteškoća u globalnim lancima opskrbe uslijed pandemije koronavirusa, skočile su cijene goriva, a naftni divovi su ostvarili goleme zarade.

Sada cijene nešto padaju, a vlade su uskočile subvencijama te je Francuska smanjila cijenu goriva na benzinskim postajama za 18 centi, a do rujna će sniženje iznositi 30 centi.

Vozači čekaju u redovima jer je cijena benzina manja na Shellovoj postaji

AFP je u subotu litru benzina u Bruxellesu platio 1.79 eura, s prosječnom cijenom u Belgiji od 1.867 eura po litri.

U luksemburškom Berchemu, međutim, litra stoji 1.63 eura i vozače iz gotovo cijele Europe ne smeta što moraju čekati u redovima. Vozača kamiona na toj postaji ima i iz dalekog Cipra, Poljske i Irske.

"Ova savršena lokacija usred Europe i povoljne cijene daju nam prednost", rekao je voditelj te najveće Shellove benzinske postaje Daniel Calderon.

Po njegovim riječima, gužve nisu oneraspoložile vesele vozače koji su nakon dvije godine pandemijskih restrikcija u željnom iščekivanju ljetnog odmora.

Pročitajte više

 

Pročitajte više