INDEX ISTRAGE: UHLJEBARIJ

UHLJEBARIJ Šefovi državnih firmi skrivaju plaće, nagrade i imovinu. Što je poduzeto?

Foto: Index

INDEX ISTRAGE pokrenule su Uhljebarij, registar sisača javnog novca.

Novinari Index Istraga mjesecima su istraživali imovinu i financije vodećih ljudi državnih tvrtki. Rezultate u nastavcima objavljujemo u Uhljebariju.

Riječ Uhljebarij označava hrvatski sustav u kojem se novac poreznih obveznika u javnom i državnom sektoru troši na mahom nesposobne, nerijetko i korumpirane ljude, čvrsto povezane s vladajućim strankama. To ne znači da su svi zaposleni u javnom i državnom sektoru uhljebi, baš kao što to nisu ni svi direktori i članovi uprava državnih kompanija koje smo istraživali posljednjih mjeseci.

No čelnici državnih firmi su ključan dio sustava koji našim novcem bogato nagrađuje nesposobnost, nerad i neučinkovitost u zamjenu za slijepu poslušnost vladajućoj partiji, zbog čega zaslužuju da se njihova imovina i financije detaljno propitaju.

U Uhljebariju Index Istraga razotkrivamo netransparentnost u trošenju javnog novca, nepotizam i namještene natječaje. Otkrivamo previsoka primanja, sumnjivu imovinu i političku umreženost sisača javnog novca. Kopat ćemo i razotkrivati jednog po jednog.

Lukša Novak, Zračna luka Split

> UHLJEBARIJ Splitski aerodrom ženi posudio milijun kuna. Direktorovoj ženi

Direktor Zračne luke Split 10 godina nije unosio promjene u imovinsku karticu. Zračna luka Split njegovoj je supruzi dala pozajmicu od 1.1 milijun kuna, kojom je obnovio obiteljsku kuću u Kaštel Lukšiću.

ŠTO JE PODUZETO? POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA POKRENULO POSTUPAK

"Lukša Novak je korisnik kredita kojim je dovršena obiteljska kuća u nasljedstvu supruge Marine Novak. Temeljem tih okolnosti izvršena je zabilježba Zračne luke Split u zemljišnim knjigama", stajalo je u odgovoru koji smo dobili. Putem prava na pristup informacijama od Zračne luke Split, gdje je Novak na čelu od 1998. godine, tražili smo punu informaciju, no dobili smo tek obavijest da je to napravljeno.

U zemljišniku je vidljivo da je kamata za tu pozajmicu iz 2008. godine 4 posto, što je daleko ispod prosjeka koliko su banke nudile za kunske kredite prije 12 godina. Prema službenom biltenu Hrvatske narodne banke, prosječna kamatna stopa u rujnu 2008. godine, i to na stambene kredite, iznosila je 9.6 posto! Prema tome, svakako je riječ o povlaštenom kreditiranju direktora Zračne luke.

"Zakon o sprječavanju sukoba interesa stupio je na snagu u ožujku 2011. te Povjerenstvo može ispitivati samo okolnosti i postupanja dužnosnika nakon stupanja Zakona na snagu", rekli su nam u Povjerenstvu o slučaju Novak, no ipak su, kako su nam potvrdili, otvorili slučaj.

Mate Botica, Odašiljači i veze

Kod čelnika Odašiljača i veza pronašli smo sporni ugovor s HT-om. Baš na njegovoj parceli nalazi se objekt Hrvatskog telekoma (HT) za potrebe SP GSM OP Babino Brdo - UPS Blinja, odnosno za potrebe pokrivanja signala na tom području. HT mu je godinama isplaćivao novac za najam te parcele.

ŠTO JE PODUZETO? NIŠTA (17 DANA)

Ivica Arar, Plinacro

Kod čelnika Plinacroa Ivice Arara, kojeg je postavio tadašnji ministar Goran Marić, pronašli smo spornu pozajmicu od 120 tisuća kuna, koja nije bila prijavljena u imovinskoj kartici.

ŠTO JE PODUZETO? NIŠTA (17 DANA)

Daria Krstičević, Plinacro

Istražujući imovinu ove članice Uprave, primijetili smo kako nije pravilno upisala zabilježbu kredita kod RBA banke od pola milijuna kuna.

ŠTO JE PODUZETO? ISPRAVLJENE POGREŠNE ZABILJEŽBE KREDITA

Saša Bilić, Apis IT

> UHLJEBARIJ Bogatstvo šefova Apisa: Vila bez dozvole, hrpa stanova, milijunske štednje

Predsjednik Uprave je na početku mandata prijavio plaću od 18 tisuća kuna, no ona sada iznosi više od 23 tisuće kuna. Članovi Uprave primali su još, osim nagrade za rad, i božićnice, regres, darove za dijete, naknade za Uskrs te jubilarne naknade, na što nemaju pravo.

ŠTO JE PODUZETO? POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA POKRENULO POSTUPAK ZBOG NAKNADA

Vlado Rendulić, Apis IT

Kod Vlade Rendulića, člana Uprave Apisa i bivšeg poslovnog partnera Josipa Klemma, pronašli smo nesrazmjer u kvadraturi prijavljenih nekretnina, koji je ispravio nakon našeg upita. Isto tako pronašli smo mu vilu bez papira. Kako nam je rekao dužnosnik Rendulić, "u tijeku je upis".

ŠTO JE PODUZETO? POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA POKRENULO POSTUPAK ZBOG NAKNADA

Ivana Gudelj Tičak, Apis IT

Ivani Gudelj Tičak, članici Uprave, pronašli smo luksuzni stan na Srebrnjaku od 2.1 milijun kuna. Otkrili smo i kako Gudelj Tičak troši gotovo polovicu svoje plaće na kredite. Plaća joj iznosi 23 tisuće kuna. 

ŠTO JE PODUZETO? POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA POKRENULO POSTUPAK ZBOG NAKNADA

Miro Škrgatić, Autocesta Rijeka-Zagreb

U vrijeme kada smo radili istraživanje, tadašnji predsjednik Uprave Škrgatić je imao prijavljenu plaću od 18.924,80 kuna, no znali smo da je njegova plaća puno veća. Nakon našeg upita ispravljena je na 21.190 kuna.

ŠTO JE PODUZETO? ISPRAVLJENA PLAĆA U IMOVINSKOJ KARTICI

Tomislav Tkalčić, Autocesta Rijeka-Zagreb

Član Uprave posjeduje stan u Zagrebu od 83 kvadrata koji je procijenio na gotovo milijun kunai  apartman u Diklu od 173 kvadrata, procijenjen na 685 tisuća kuna. U imovinskoj kartici, na početku našeg istraživanja stajalo je kako apartman ima 53 kvadrata, no nedavno je promijenjena kvadratura na 173 kvadrata. 

ŠTO JE PODUZETO? PROMIJENJENA KVADRATURA APARTMANA

Vlado Bagarić, Hrvatska kontrola zračne plovidbe

> UHLJEBARIJ Šef Kontrole zračne plovidbe taji plaću i nagrade, pogledajte mu "klijet"

Čelnik Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić ne želi reći kolika mu je trenutno plaća. Nije unosio izmjene u imovinsku karticu. Primao je i bogate godišnje nagrade od tvrtke u kojoj je direktor, a ne želi reći o kojem se iznosu radi. Pronašli smo mu i nekretninu koja nema potrebne papire. U zemljišniku piše vinogradarska klijet, no uvjerili smo se kako nije riječ baš o klijeti.

ŠTO JE PODUZETO? NIŠTA (2 DANA)

Ivica Grebenar, Zrakoplovno-tehnički centar

Čelnik tvrtke Ivica Grebenar od 2018. nije ažurirao svoju imovinsku karticu. Posebno onaj dio s plaćom. Isto tako pronašli smo kako je kredit vratio pet godina prije, no nije htio razgovarati o tome kako mu je to pošlo za rukom.

ŠTO JE PODUZETO? NIŠTA (2 DANA)

Zdravko Klanac, Zrakoplovno-tehnički centar

Kod Zdravka Klanca, člana Uprave, našli smo 3 stana i to po jedan u Splitu, Zadru i Zagrebu te tri kuće, vinograde i ostale nekretnine. Bio je čelnik VSOA-e i to u vrijeme sumnjivog remonta MiG-ova. 

ŠTO JE PODUZETO? NAKON NAŠEG UPITA UPISAO U IMOVINSKU JOŠ JEDAN STAN

Boris Abramović, HrvatskI operator tržišta energije (HROTE)

Čelnik Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) ponašao se u suprotnosti sa svim drugim članovima uprava državnih tvrtki. Prima plaću od 24.052 kune, ima stan od 92 kvadrata vrijedan 1.3 milijuna kuna i ušteđevinu od 2.8 milijuna kuna. Za sve što smo ga pitali, dao je ne samo precizan odgovor nego je i dostavio dokumentaciju od ispisa plaće, ugovora o prodaji nekretnina do punomoći.

...

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Uhljebarij Index Istraga donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo. Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Pročitajte više