Tko je Berošev fotograf koji je radio Cijepise? USKOK je zbog njega upao u HZZO

Foto: Facebook/HDZ

VINKO KOJUNDŽIĆ, vlasnik firme koja je radila online platformu Cijepise, ima dugu i bogatu povijest suradnje s HDZ-om i njegovim ljudima.

Kojundžić je u fokus javnosti iznova dospio ovih dana kada se doznalo da je kao vlasnik tvrtke Cuspis, koju je angažiralo Ministarstvo zdravstva na čelu s Vilijem Berošem, izradio službenu stranicu Cijepise, na kojoj se građani mogu prijaviti za cijepljenje protiv covida-19. 

Podsjetimo, portal Telegram danas je objavio da im Beroševo ministarstvo dva mjeseca nije htjelo reći tko je izradio platformu Cijepise, a onda su shvatili da je u kodu ostao potpis tvrtke Cuspis. Iz koda stranice vidi se da je za izradu stranice korištena besplatna platforma WordPress, a posebno je zanimljivo da je stranica izrađena uz korištenje predloška (eng. template) koji stoji ravno 49 američkih dolara.

> Stranicu Cijepise radila firma Beroševog fotografa. Templejtom koji košta 49 dolara

Cijepio se preko reda, tvrtka mu vrti milijunske poslove s Beroševim ministarstvom

O Kojundžiću smo već pisali prije dva mjeseca, i to o tome da se cijepio preko reda iako on tvrdi da se radilo o višku cjepiva, ali i o milijunskim poslovima s Beroševim ministarstvom.

Tada smo istražili i kako posluje s Ministarstvom: prošle godine od Ministarstva zdravstva primio je 2.929.083,46 kuna za informatizaciju, u 2019. godini 6.367.024,09 kuna za ulaganja u računalne programe, a u 2018. godini 3.497.338,41 kunu.

U prvih nekoliko mjeseci ove godine Ministarstvo je Cuspisu platilo 913.851,35 kuna za računalne usluge, stoji na stranici državne riznice.

> Tvrtka mu vrti milijune na poslovima s Beroševim ministarstvom, on se cijepio viškom

Snimio bizaran video cijepljenja protiv korone

Krenimo od cijepljenja preko reda. Uz pozadinsku glazbu izraubanog hita grupe Queen We Are The Champions, možemo vidjeti Beroševog poznanika u potkošulji s maskom na licu, pri čemu mu medicinska sestra daje cjepivo. 

Između snimki cijepljenja u videu se prikazuju poruke na engleskom jeziku: prva nam kaže da iza uratka stoji Cuspis Group u suradnji s najboljom medicinskom ekipom, druga da gledamo "Vinko Kojundžić vaccination", a treća, na samom kraju videa, i kako Kojundžić prima drugu dozu.

"Ja sam jedan od onih koji su zaista bili na terenu u Sisku i radio u Sisku. Znači, nisam glumac koji je rekao da čeka tamo negdje red, nego mi radimo softverski registar cijepljenja i mi smo bili na terenu u Sisku i unosili smo podatke ljudi koji su cijepljeni. Znači, pomagali smo timu HZJZ-a koji je cijepio na terenu. I to je snimka iz Siska. Znači, ja sam zaista fizički bio na terenu i zaista radio na terenu s ljudima", rekao nam je Kojundžić sredinom veljače kad smo ga pitali o cijepljenju.

Na pitanje zašto je snimio bizaran video o svom cijepljenju rekao nam je da je to zbog toga što je - ponosan.

"Pa zato, bio sam ponosan da sam pomogao i to sam radio vlastitim... da promoviram. Mislim da nema ništa loše u tom videu, nemam se čega sramiti, ja sam zaista radio, volontirao, zašto ne bih napravio video?" pitao nas je.

Ljetos u predizbornoj kampanji fotografirao Beroša pa se skrivao od novinara

Kojundžićev video nije prva neobična situacija u kojoj se našao. Berošev poznanik viđen je kako prošlog lipnja, dok ministar zdravstva Vili Beroš u predizbornoj kampanji posjećuje splitski Crveni križ, fotografira ministra, a potom se skriva od novinara. No, kamere Pixsella ipak su ga uhvatile. 

Na pitanje o toj neobičnoj fotografiji Kojundžić nam je rekao da je tamo bio na godišnjem, da se slučajno našao u Splitu i fotografirao svog prijatelja te da nije politički aktivan od 2000. godine. 

Tu dolazimo do Kojundžićeve političke aktivnosti iz mlađih dana. Vinko Kojundžić je rođen 1973. godine, završio je zagrebački MIOC, nakon čega je upisao FER. Sredinom devedesetih bio je aktivan u politici, a prvi posao dobio je u informatičkom odjelu Ministarstva obrane Gojka Šuška u koji je stigao 1996. godine. 

Izrađivao prvu web stranicu HDZ-a koju je Tuđman pustio u rad 10. travnja 1997.

Kojundžić je sudjelovao u izradi prve web stranice HDZ-a. Zanimljivo, za taj posao bila je angažirana Mladež HDZ-a, a portal je pušten u pogon, slučajno ili ne - 10. travnja 1997. godine. Svečano ga je u rad pustio Franjo Tuđman. Tih godina najavljivalo se da će predizbornu kampanju Tuđman voditi upravo na internetu. Projektni tim vodio je Zdeslav Milas, a Kojundžić je bio zadužen za tehnološki dio izrade portala. 

Zanimljivo je da je u izradi tog weba sudjelovao i HDZ-ov Marko Kapulica, aktualni Plenkovićev savjetnik.

Kojundžić je napustio Ministarstvo nakon smjene vlasti, a iduća etapa u karijeri bio mu je IT odjel Konzuma, stoji na njegovom službenom LinkedIn profilu. Zanimljivo, ne spominje rad u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Možda zato što je zbog njega USKOK upao u HZZO.

Kojundžić u središtu afere s namještanjem poslova u HZZO-u, istraživao ga USKOK

Dogodilo se to u ožujku 2009. godine kada je USKOK, temeljem zaprimljene prijave još 2007. godine, upao u zgradu HZZO-a te odnio određenu dokumentaciju. 

To se dogodilo gotovo dva mjeseca nakon što je s mjesta direktora maknut Većeslav Bergman kojeg se, zajedno s tadašnjim savjetnikom HZZO-a za informatičke poslove Vinkom Kojundžićem, sumnjičilo za korupciju pri poslovima s informatičkom opremom. Na čelu tadašnjeg Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi bio je HDZ-ov Darko Milinović.

Slobodna Dalmacija tih je godina objavila dokumentaciju iz koje se vidjelo da je Kojundžić figurirao i predstavljao se kao savjetnik HZZO-a, a istodobno bio vlasnik privatne informatičke tvrtke Matičnjak. Kako je pisala Slobodna, Kojundžić i Bergman su zajedno slali dopise londonskoj podružnici i njujorškoj centrali tvrtke Prolifics koja je HZZO opskrbljivala softverom, te su se zanimali za proširenje trgovačke mreže tvrtke u Hrvatskoj.

Šokirani činjenicom da im državni dužnosnik šalje takve poruke, inozemni menadžeri o ovome su obavijestili predstavništvo u Hrvatskoj, koje je javno osudilo ovakvo ponašanje.

U prijavi 2007. podnesenoj USKOK-u tvrdilo se i da Kojundžić i Bergman namještaju poslove tvrtki Docte u kojoj je, navodno, bila Kojundžićeva supruga.

Upisao skupi studij u Londonu, brzo nakon toga tamo kupio i stan

Nekoliko godina prije upada USKOK-a u HZZO zbog Bergmana i Kojundžića, o Beroševom poznaniku pisao je i Nacional. Navodili su 2005. godine da je koristio položaj u Zavodu da bi osigurao unosne poslove tvrtki u vlasništvu njegove zaručnice, koja će mu kasnije postati i supruga. Kojundžić je to demantirao rekavši da iza svega stoji "politička haranga", a potom napustio Hrvatsku i upisao poslijediplomski studij u Londonu. Vrlo brzo nakon toga osnovao je britanski ured tvrtke Cuspis, iste ove koja je sad u fokusu zbog sumnjivih poslova s Beroševim ministarstvom. 

Mediji su se tih godina pitali odakle mu novac za skupocjeni studij u Londonu, a prema javno dostupnim podacima, doznalo se da je tamo kupio i stan. 

Iako je, kako smo već naveli, demantirao svoje veze s HZZO-om, Kojundžić je nakon odlaska u London objavio dvije stručne analize u kojima je detaljno opisivao razvoj IT sustava hrvatskog zdravstva. Iz toga je jasno da je imao pristup svim internim informacijama. Ako već to nije bio slučaj, onda je bio dobro umrežen i informiran o svemu što je naveo u svojim analizama.

Optuživan za namještanje poslova i u BiH gdje je otvorio nove urede

Tvrtku Cuspis nastavio je razvijati unatoč aferi, a 2012. godine otvorio je urede i u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje je počeo raditi sa Zavodom za zdravstveno osiguranje. No i tamo je naišao na optužbe za sumnjive radnje, namještene poslove i nepravilnosti na natječajima.

Tih godina, piše Telegram, Cuspis je imao desetak zaposlenika, a prihodi tvrtke kretali su se oko pet milijuna kuna te je ostvarivao dobit od 50 do 60 tisuća kuna. Do 2017. godine prihodi padaju na četiri milijuna kuna, a onda iduće godine bilježe nagli rast. 

Prihodi skaču za 75 posto, na ukupno sedam milijuna kuna. Pola tog novca, oko 3.5 milijuna kuna Kojundžićeva tvrtka dobila je preko Ministarstva zdravstva na čijem je čelu Vili Beroš. Iste godine tvrtka Cuspis, unatoč velikom povećanju prihoda, ne zapošljava nijednog novog radnika. Prihodi Cuspisa 2019. godine, piše Telegram, iznose 12.3 milijuna kuna, od čega šest i pol milijuna stiže preko Beroševog ministarstva. 

> Berošev fotograf koji je radio stranicu Cijepise: Za to smo dobili 196 tisuća kuna

Tako je Kojundžićev Cuspis u dvije godine ostvario veliki rast prihoda, a za to je zaposlio samo dva dodatna čovjeka. Dobit sada iznosi oko 700 tisuća kuna godišnje. 

Kad smo pitali Kojundžića zašto se dva mjeseca skrivalo da je za Beroševo ministarstvo izradio platformu Cijepise, rekao nam je "da je sve javno i da oni ništa ne skrivaju". Dodao je da za Ministarstvo zdravstva radi na projektu CUS koji je počeo prije nego što je Vili Beroš postao ministar.

Pročitajte više