Tko je Buljan Flander? Smatrala se glavnom zaštitnicom djece, a odlazi zbog skandala

Foto: Marko Lukunic/ PIXSELL

GORDANA BULJAN FLANDER više nije šefica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Funkcija je to koju je obavljala gotovo 20 godina.

>> Buljan Flander podnijela ostavku

Imidž koji je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander pažljivo njegovala ozbiljno je poljuljan nakon presude suca Općinskog građanskog suda u Zagrebu Andrije Krivaka. On je portalu H-Alter odredio privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Buljan Flander i o Poliklinici.

Riječ je o presedanu kojim sud zapravo zabranjuje pisanje o nekoj osobi, ali i instituciji, što je rijetko viđen napad na medijske slobode.

Buljan Flander je zasmetala serija tekstova novinarke Jelene Jindre koji su objavljeni proteklih mjeseci na portalu H-alter pod naslovom "Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?" u kojima se problematizira njen rad, odnosno rad Poliklinike kojoj je na čelu.

Zabrana H-Alteru Buljan Flander donijela više štete nego koristi, Tomašević je jutros odmah reagirao smjenom kompletnog Upravnog vijeća 

No, nakon ove presude Buljan Flander našla se pod mnogo većim povećalom javnosti. Da se Buljan Flander ne piše dobro kad je u pitanju njen ostanak na čelu Poliklinike moglo se naslutiti još jutros kada je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević promptno smijenio kompletno Upravno vijeće Poliklinike. 

Kazao je da se ovako nešto kao sudska mjera zabrane izvještavanja o radu Poliklinike i ravnateljice nikada nije dogodilo i da se njegova gradska vlast protivi praksi da bilo koja gradska ustanova, poduzeće ili ured medijskim putem traži zabranu kritičkog izvještavanja i pisanja o radu tih ustanova. No dao je i naslutiti da Buljan Flander u budućnosti ne vidi na čelu Poliklinike. 

"Kratko sam se čuo s gospođom Buljan Flander, ali zasad bih sadržaj tog razgovora zadržao za sebe. Gradonačelnik ne smjenjuje ravnatelje. Mi možemo smijeniti Upravno vijeće, a od novog očekujemo da razmotri sve okolnosti, pa i situaciju s ravnateljicom, i da donese odluku", rekao je Tomašević.

>> Tomašević: Smjenjujemo Upravno vijeće Poliklinike, ovo se nikad nije desilo

Večeras je podnijela ostavku u programu uživo

Buljan Flander je večeras, uživo u Dnevniku Nove TV rekla kako podnosi ostavku, a kao glavni razlog je navela da nema podršku Tomaševića kojem se u televizijskom gostovanju i izravno obratila dajući ostavku. 

''Gospodine gradonačelniče, nakon što tri mjeseca nisam uspjela doći do vas, tražeći podršku za rad ustanove, ja vam večeras podnosim neopozivu ostavku. Nadam se da ćete naći stručnjaka ili da ga već imate, koji će nastaviti voditi ovu ustanovu na način da i dalje ostane prepoznata i primjer prakse u Europi. Poštujem pravo svakog gradonačelnika da bira svoje suradnike'', poručila mu je. Dodala je kako je, čim je shvatila da nema podršku gradonačelnika, shvatila da daljnja suradnja neće biti moguća.

Čini se da Buljan Flander funkcije, ali i ugleda, koštao pokušaj da se zaustave tekstovi u kojem se propituje njen rad kao šefice Poliklinike koja je važna karika u sporovima između roditelja za skrbništvo djece. Upravo se zbog toga Buljan Flander našla na meti prozivka Severine, te kao jedna od ključnih figura koje se problematiziraju u tekstovima H-Altera. No zanimljivo je da je Buljan Flander presudio upravo pokušaj da spriječi pisanje medija o sebi, čime je zapravo na sebe privukla još pažnje i stvorila vjerojatno negativniju sliku nego da je pustila da stvari idu svojim tokom. 

>> Znate li što je Streisand efekt? To je ovo što se sad događa Gordani Buljan Flander

Karijera psihologinje i šefice najveće poliklinike za djecu

Pogotovo jer je, objektivno gledajući, iza kliničke psihologinje i integrativne psihoterapeutkinje prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander ozbiljna karijera.

Gordana Buljan Flander rođena je u Dubrovniku 20. kolovoza 1957. godine. Psihologiju je studirala na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je i magistrirala te doktorirala na temu Uloga privrženosti i nekih odrednica ličnosti u zlostavljanju djece: proširenje Bolwbyjeve teorije.

Radi se o inicijatorici osnivanja Poliklinike kojoj je do danas bila na čelu, osnivačici Hrabrog telefona, autorici brojnih stručnih knjiga i znanstvenih radova, profesorici na Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Osijeku. Završila je i poslijediplomski studij integrativne psihoterapije pri Sherwood Training Instituteu i Universityju of Derby u Nottinghamu. Stalni je sudski vještak za zlostavljanu i traumatiziranu djecu. Dobitnica je i Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava.

Dragi su joj medijski nastupi, uživala je velik ugled

Buljan Flander rado je tijekom godina medijski nastupala. U medijima bi tako govorila o radu Poliklinike, ali i općenito s aspekta psihologije govorila o zlostavljanju djece, kao i o određenim društvenim trendovima. Uslijed svega toga, 2018. dodijeljena joj je titula "Žena godine" po izboru časopisa Zaposlena.

Uživala je gotovo besprijekoran ugled, kao osoba koja nesebično pomaže žrtvama zlostavljanja, te kao velika zaštitnica djece. Često je govorila je o seksualnom zlostavljaju djece i o njihovom mentalnom zdravlju.

Osoba s kriminalnim dosjeom u NO-u Hrabrog telefona

No, uz ime Buljan Flander pojavila se i afera, sad već daleke, 2005. godine.

Nekadašnja pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević-Vrsaljko dala je ostavku 2005. godine zbog prijetnji zbog kojih je, među ostalima, sumnjičila člana Nadzornog odbora Udruge Hrabri telefon Šimu Oštarića, osobu s kriminalnim dosjeom. Oštarić je široj javnosti postao poznat zbog ranjavanja ugostitelja Alberta Pape, a povezuje ga se s tučnjavom u kojoj je jedna osoba preminula.

Buljan Flander morala je tada odgovarati na pitanja odakle on u Nadzornom odboru. 

Govorila je Buljan Flander tada da se radi o čovjeku o kojem privatno ništa ne zna, osim što je prikupljao potrebne donacije.

Međutim, ispostavilo se da je Buljan Flander s Oštarićem 2004. godine osnovala tvrtku Luce d.o.o. za graditeljstvo i promet nekretnina. Ugledna psihologinja bila je jedina osnivačica, a Šime Oštarić direktor tvrtke. Buljan Flander svoj udio u tvrtki prepisala je kasnije svom bratu. Poslije je rekla da je tvrtku osnovala na zamolbu brata koji inače živi u Norveškoj.

Slučaj Severina

Poslije tog slučaja većih primjedbi u javnosti na njezino djelovanje nije bilo, sve dok nisu odjeknule izjave Severine Vučković koja je u svom intervjuu spomenutoj novinarki Jindri rekla da ju je Poliklinika prikazala nesuradljivom i manipulativnom jer, kako navodi u intervjuu, nije htjela voditi zdravo dijete na terapiju.

Usput je izjavila da bi "zaboravila na Gordanu Buljan Flander da nije primijetila da je uputnica za Polikliniku napisana u ordinaciji pedijatrice Sheile Šurbat Šegote, prve sestrične Gordane Buljan Flander".

Severina je kazala i da je njen bivši suprug Milan Popović bez njena znanja vodio dijete u Polikliniku na terapiju s Bandićevim prijateljem i liječnikom Gzimom Redžepijem te da joj je zbog toga Gordani Buljan Flander banula u ured. 

Iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Indexu je stigao demanti Severininih izjava.

"Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba nije provodila vještačenje niti roditelja niti djeteta u sudskom sporu Severine Vučković i Milana Popovića oko skrbništva nad zajedničkim djetetom, kao što nije davala ni preporuke ni mišljenja vezano za skrbništvo.

Psihologinju Poliklinike koja je davala psihološku podršku djetetu nije 'zamijenio tata' niti je tako ravnateljica ikada rekla Severini Vučković.

Pedijatrica dr. Sheila Šurbat Šegota nije ni u kakvoj rodbinskoj vezi s ravnateljicom Poliklinike prof. dr. sc. Gordanom Buljan Flander ni s ijednim drugim stručnjakom Poliklinike", stoji u odgovoru pravnika Poliklinike za zaštitu djece i mladih, Zdravka Miočevića", navedeno je.

Priča se zakotrljala, Ministarstvo je pokrenulo nadzor. Počelo se pričati i o većem broju pritužbi na Polikliniku Buljan Flander

No, priča se zakotrljala. Ubrzo je reagiralo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koje je pokrenulo postupak izvanrednog upravnog nadzora nad zakonitosti rada i postupanja Centra za socijalnu skrb Zagreb, Podružnice Maksimir, vezano uz slučaj Severine Vučković, Krenulo je prikupljanje i izdvajanje dokumentacije.

Javila se i udruga B.a.b.e. upozorila na velik broj pritužbi na rad Buljan Flander.

I Inicijativa Spasi me odbila je sudjelovati na konferenciji Ministarstva socijalne politike jer je ondje bila ravnateljica Poliklinike Buljan Flander.

Danas se oglasila i Udruga za promicanje prava pacijenata iz koje su rekli kako su i oni zaprimili veći broj pritužbi na Polikliniku Buljan Flander. 

“I naša je udruga u protekle dvije godine zaprimila veći broj pritužbi na rad navedene poliklinike te smo mišljenja da je rad poliklinike potrebno detaljno istražiti, s obzirom da pritužbe pristižu s više relevantnih izvora”, priopćili su iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Danas se javio i ministar zdravstva Vili Beroš koji je rekao da će se zatražiti dostava očitovanja Uprave i osnivača Poliklinike te će se nakon toga odlučiti o daljnjim aktivnostima iz nadležnosti zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva.

Večerašnja ostavka Buljan Flander ne znači da je priča o radu Poliklinike za zaštitu djece i mladih Zagreba završena. 

Dobri odnosi s Bandićem s kojim je na neki način vezala karijeru na čelu Poliklinike

Inače, recimo da je ona bila i u dobrim odnosima s Milanom Bandićem, čiju je ulogu u radu i osnivanju Poliklinike često isticala, a od kojega se oprostila na Facebooku nakon njegove smrti.

"Uvijek ćemo ga se sjećati kao ključne osobe ne samo za osnivanje naše Poliklinike, nego i u podršci tijekom 20 godina našeg rada u zaštiti djece. Kao što je bio neumoran u vođenju Zagrebu, tako je bio neumoran i u pružanju podrške našoj ustanovi i djeci - njegova su nam vrata u svim pitanjima zaštite djece uvijek bila otvorena. Tako me je odmah nakon prvog proljetnog potresa u Zagrebu, još na početku pandemije, pitao mislim li da će nam djeca imati problema s mentalnim zdravljem zbog svega što su proživjela i što proživljavaju. Nakon mog potvrdnog odgovora odmah je reagirao i rekao: 'Osnovat ćemo povjerenstvo za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih, kojem ćeš ti biti na čelu. Odmah počni raditi. Djeca ne mogu čekati", napisala je nakon Bandićeve smrti, dodavši da joj je to nenadoknadiv gubitak. 

S Bandićem je sada na neki način vezala i svoju karijeru u Poliklinici za zaštitu djece i mladih. Šefica novoosnovane Poliklinike postala je ubrzo nakon što je Bandić prvi put postao gradonačelnik, a odlazi iste godine kada je i prekinuta dugogodišnja Bandićeva vladavina. 

Pročitajte više