Tko je Dijana Zadravec? Bacala stolice, vikala na Beroša, otjerala radiologe

Gif: Index

IME Dijane Zadravec neprekidno se spominje već dvije godine otkako je fizički napala kolegicu. U prosincu 2019. javnost je šokirala vijest da je Zadravec, koja je tad bila zamjenica ravnatelja Vinogradske bolnice te ujedno predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, fizički nasrnula na njoj podređenu Miju Primorac.

Index je tad razgovarao s djelatnicima Vinogradske, koji su nam rekli kako je došlo do sukoba.

"Mia Primorac je radila na EU projektu (edukacija za kupnju magneta 3 Tesla) koji je dobila Zadravec te je izvijestila Dijanu Zadravec da moraju poništiti dio natječaja. Ona je danima već vrijeđala Miju Primorac da ništa ne zna, da je nesposobna i sve je kulminiralo fizičkim napadom. Bilo je nekoliko svjedoka koji su sve vidjeli. Dijana Zadravec uletjela je na sastanak i derala se na Miju te ju je vrijeđala, a potom je Mia izvadila mobitel i u tom trenu ju je Dijana opalila svom snagom po ruci i viknula: 'Nećeš ti mene snimati.' Mia joj je automatski uzvratila i udarila je po nadlaktici. Tad je nastala tuča i Mia je zadobila ogrebotine po ruci jer ju je Dijana izgrebala", ispričali su nam.

>> Potukle se zaposlenice u Vinogradskoj: Plenkovićeva miljenica bacala stolice

"Mia se tresla i završila na hitnoj"

Okupljeni svjedoci su ih, kažu nam izvori, rastavili. Potom je, tvrde naši izvori, Dijana Zadravec rekla da će Miji dati otkaz.

"Miju je izbacila iz sobe i počela urlati da će joj dati otkaz, bacala je stolce, a svim okupljenim svjedocima je rekla da, ako ne svjedoče u njenu korist, da će ih sve srediti. Mia se nakon toga sva nekontrolirano tresla i otišla je na Hitnu. U smrtnom strahu je od Dijane. Doživjela je velik psihički stres i zvala je policiju, koja je došla. To je sve kulminiralo nakon što ju je Dijana Zadravec danima mobingirala. Pa nama je otišlo devet radiologa otkako je Dijana Zadravec postala šefica, svi su otišli zbog nje", rekli su nam izvori u prosincu 2019. godine.

Nakon toga je provedena istraga o tome što se dogodilo i Povjerenstvo za unutarnji nadzor i Radničko vijeće su donijeli odluku da se Zadravec treba smijeniti sa svih funkcija. To je najavio i tadašnji predsjednik Upravnog vijeća Slavko Orešković. Međutim, potom su njega smijenili i postavili novog šefa Upravnog vijeća Tomislava Dulibića, a Upravno je vijeće oslobodilo Zadravec odgovornosti.

Potom je u kolovozu 2020. godine u javnost izašla snimka na kojoj Dijana Zadravec viče na ministra zdravstva Vilija Beroša. Zove ga zbog natječaja za ravnatelja Vinogradske na koji se sama prijavila.

>> Širi se snimka razgovora Beroša i Zadravec

Zadravec viče na Beroša: "Ja ću te zvati danas kad budem s Andrejem i kad razgovaram s njim"

"Ne znam jesi li zaboravio ili nisi svjestan. Taj natječaj za ravnatelja Sestre milosrdnice je protuzakonit i on je protustatutaran. Kao takav je koruptivan jer je napravljen da pogoduje jednoj osobi. Ti imaš izbor da takav natječaj poništiš, da na tom natječaju izabereš Zovaka, kao što si mi rekao, ili da takav natječaj poništiš i prepustiš da ga kasnije raspisuje netko drugi. Imat ćeš sigurno skandal, jer je to jednostavno protuzakonito", vikala je Zadravec na Beroša.

Zatim se razgovor nastavlja.

Beroš: Ja nisam natječaj raspisivao niti ja to vodim.

Zadravec: Da, ali ti ćeš dati suglasnost. Imat ćeš medijski skandal pred izbore da si odobrio izbor ravnatelja na koruptivnom natječaju.

Beroš: Dijana, ovako. Upravno vijeće vodi postupak. Ja ću dati ili neću dati suglasnost.

Zadravec: Ti si ministar. Zaboravio si da sam ti ja to sve pisala Upravnom vijeću i tebi na znanje, sve imaš. Idete pogodovati jednoj osobi na temelju protuzakonitog natječaja.

Beroš: Ali zašto meni to govoriš?

Zadravec: Ali ja ti govorim jer si ti ministar, Bože sveti.

Beroš: Ali kakve to veze ima, ja sam ti rekao tko i kako odlučuje.

Zadravec: Imat ćeš odgovornost.

Beroš: Imat ću kad i ako potpišem. Sad je nemam.

Zadravec: Ja ću te zvati danas kad budem s Andrejem i kad razgovaram s njim.

Zadravec: Imat ćeš skandal pred izbore. Treba li to stranci?

Beroš: Gledaj, ja nisam stranka, predsjednik stranke ni vodstvo stranke.

Zadravec: Hoćeš reći da je Andrej blagoslovio koruptivni natječaj? Hoćeš to reći?

Beroš: Ja ti hoću reći ono što sam ti rekao, a to je da je vrh stranke, uključujući Andreja, tebi poslao jasnu poruku. Dijana moja, ne mogu više o tome, iz ovih okvira ne mogu.

Zadravec: To nije točno. Ti ne možeš staviti vrh stranke i Andreja u jednoj rečenici.

Beroš: Dijana, ja to mogu i jedino tako mogu. To je moja jedina sad mogućnost.

Zadravec: Hoćeš reći da si ti razgovarao s Andrejem i da je Andrej odabrao Zovaka?

Beroš: Da, to ti hoću reći, da je vrh stranke odabrao put.

Zadravec: Da li je Andrej decidirano rekao da će Zovak biti ravnatelj?

Tako je tekao razgovor u kojem je Zadravec učestalo spominjala Andreja Plenkovića.

Član Upravnog vijeća i šef Radničkog vijeća: Dva puta smo donijeli odluku da su ispunjeni uvjeti za smjenu Zadravec

Predsjednik Radničkog vijeća i član Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice Robert Ivšak Indexu je nedavno rekao da je Radničko vijeće nakon sukoba Dijane Zadravec i njoj podređene Mije Primorac donijelo odluku da su ispunjeni svi uvjeti da se Dijanu Zadravec, koja je tad bila zamjenica ravnatelja Vinogradske te je još uvijek predsjednica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, odmah smijeni sa svih funkcija.

"Mi smo 2019. nakon događaja koji se zbio zatražili od poslodavca sva izvješća, i od povjerenstva za nadzor i uprave, kako bismo mogli donijeti zaključak o tom slučaju", rekao nam je Ivšak te je potvrdio da su tada te ponovno u kolovozu 2020. donijeli istu odluku o tome da je se treba smijeniti.

Pitali smo ga dobivaju li oni kao Radničko vijeće prijave radnika na Dijanu Zadravec, na što nam je potvrdno odgovorio.

"Niz anonimnih prijava je došlo na Radničko vijeće, što telefonski što kroz razgovor, dobili smo kontinuirano pritužbe djelatnika na Radiologiji glede postupanja Zadravec na dnevnoj bazi. Žalili su se na rasporede rada, neadekvatne uvjete rada. Jedna članica Radničkog vijeća, dugogodišnji zaposlenik KBC-a Sestre milosrdnice, dr. Gordana Lovrenčić, je neposredno prije mirovine dala otkaz. Više nije mogla izdržati pritisak i otišla je u KB Merkur kako bi zadnje 4 godine provela u mirnom radu i okruženju", rekao nam je Ivšak.

>> Liječnici masovno napuštaju Kliniku za tumore: "Odlaze zbog Dijane Zadravec"

U samo 15 dana tri radiologa dala otkaz zbog Zadravec

Nakon što je Index prije tri tjedna pokrenuo temu oko Dijane Zadravec i Klinike za tumore, jer smo prvi doznali da je Kliniku u samo 15 dana napustilo troje radiologa zbog Dijane Zadravec, potom su i sadašnji i bivši djelatnici Vinogradske odlučili istupiti u javnost. Sadašnji zaposlenici, njih 17, prijavilo ju je za mobing, dok je 11 bivših djelatnika napisalo pismo u kojem jasno objašnjavaju razloge zašto su dali otkaz zbog Dijane Zadravec. O tome da ih Zadravec mobingira za Index su progovorili i dr. Karolina Bolanča Čulo s Klinike za tumore i dr. Vladimir Kalousek, neuroradiolog iz Vinogradske, pa se brojka onih koji su javno progovorili o mobingu koji vrši Zadravec, popela na 30.

>>11 radiologa dalo otkaz radi Zadravec. Poslali su nam pismo u kojem sve otkrivaju

"Razlog odlaska isključivo su loši radni uvjeti za koje je direktno i indirektno odgovorna predstojnica Zavoda za radiologiju. Svi koji smo otišli još smo mladi, puni entuzijazma i ljubavi prema poslu koji radimo. Ne bježimo od posla. Želimo raditi", stoji u pismu koje su bivši djelatnici poslali Indexu i u kojem iznose sve detalje lošeg vodstva.  

Naglasili su činjenicu da Zadravec ima vrlo malo veze s onkološkim bolesnicima te da je svojim vodstvom pokazala nebrigu za onkološke pacijente, što detaljno opisuju u pismu.

Liječnici koji su dali otkaz zbog Zadravec: Docentura i profesura na Stomatološkom fakultetu imaju relativno malu vezu s onkološkim pacijentima

"Kao što Predstojnica ispravno navodi, uvjet za položaj predstojnika Zavoda su doktorat znanosti i docentura ili profesora na fakultetu. Iako poštujemo tradicionalno hijerarhijski odnos u medicini, treba ipak napomenuti da docentura i profesura na Stomatološkom fakultetu imaju relativno malu vezu s onkološkim pacijentima Klinike za tumore, a odjelni liječnik ipak prilično blisku i značajnu vezu", navode.

>>17 djelatnika onkološke radiologije prijavilo Zadravec za mobing, sve su opisali

Index je također prvi objavio da je Dijanu Zadravec 17 zaposlenika Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju prijavilo za mobing.

"Poštovani,

obraćamo vam se radi problema koji su se intenzivirali odlaskom većeg broja radiologa s Odjela za onkološku radiologiju, što je izazvalo reakciju Predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku o intervencijsku radiologiju.

U proteklih 5 godina Odjel je sustavno zanemarivan, sastanci s osobljem nisu postojali, komunikacija s predstojnicom odvijala se preko tajnice, a često nismo dobivali ni odgovore. Bili smo prepušteni sami sebi.

No, u ponedjeljak 3. svibnja 2021., kad doista više nije bilo radiologa, predstojnica Zavoda, prof. Dijana Zadravec, je sve preuzela i zavladala je atmosfera u kojoj je teško smireno obavljati dnevni posao.

Sastanak s osobljem nije održan, ne znamo ni najosnovnije činjenice, kao npr. koji liječnik je u kojoj dijagnostici, koje ćemo protokole koristiti, tko će očitati hitne nalaze, kako riješiti potrebe bolničkih pacijenata koji čekaju obrade.

Ton kojim nam se obraća Predstojnica je zastrašujuć, kaotičan i prijeteći, u smislu da smo svi neznalice, da trebamo edukaciju, da ništa ne radimo i stvarno se bojimo za svoja radna mjesta i svoju budućnost.

Ne možemo raditi na takav način i u takvom strahu.

Njezina reakcija na spontani kratki prosvjed je bila gnjevna, optužila nas je da napuštamo pacijente, a danas ujutro je ispitivala tko je bio na prosvjedu, od koga smo primili obavijest i tražila je to u pisanom obliku.

Imamo osjećaj sveprisutne kontrole i prisluškivanja njoj bliskih osoba i osjećamo se potpuno apsorbirani tim strahom i neizvjesnošću.

Ovo je naš vapaj za zaštitu i pomoć nadležnih institucija. S poštovanjem, djelatnici Odjela za onkološku radiologiju", stoji u prijavi koju je potpisalo ukupno 17 djelatnika, a Index je u posjedu imena i prezimena potpisnika.

Zadravec daje niz intervjua, a istovremeno su na Klinici za tumore ostala zaposlena samo 3 radiologa, od 9 koliko ih treba biti

Dijana Zadravec je nakon svakog istupa krenula s napadima i optužila liječnike da su neradnici, da glumataju i da je ona otkirla koruptivne radnje među liječnicima.

Svaki put je ponavljala da se ne osjeća odgovornom, iako je Index razgovarao i s pacijentima Klinike za tumore, koji su nam rekli da teško dolaze na red za radiološke pretrage zbog manjka liječnika.

Dijanu Zadravec, koja je dobila još prošle godina zabranu istupanja od tadašnjeg v.d. ravnatelja Zovaka, a koju nije poštivala niti je snosila sankcije za kršenje zabrane, posljednjih dana možemo vidjeti u nizu TV emisija. Dok ona obilazi televizije te još daje intervjue i kod bolnice, na Klinici za tumore ostala su zaposlena samo 3 radiologa, od ukupno 9 koliko ih treba biti po sistematizaciji.

Nakon toga je na Kliniku poslala dio specijalista i specijalizanata s lokacije iz Vinogradske te samim time na toj lokaciji ima manjak radiologa.

Zadravec tvrdi da se liječnici bune jer ih seli s jednog mjesta na drugo jer Vinogradska ima radiologe na još dvije lokacije - na Klinici za tumore u Ilici te u Draškovićevoj na traumatologiji.

Liječnici koji rade s onkološkim pacijentima: Loš je potez naše premještanje na traumu

Liječnici koji godinama rade s onkološkim pacijentima na Klinici za tumore smatraju pak izrazito lošim potezom da oni koji rade magnete i utvrđuju karcinome dojki i rektuma idu potom snimati pacijente s prijelomima kostiju na Klinici za traumatologiju.

Nakon cijele drame u Vinogradskoj jučer je v.d. ravnatelja Mario Zovak podnio ostavku te je Indexu rekao: "Dosta mi je lošeg publiciteta za bolnicu, mislim da je demokratski i mudro da se maknem."

>> Ravnatelj Vinogradske podnio ostavku

Podsjetimo na to da je predsjednik Upravnog vijeća Tomislav Dulibić u više navrata izjavljivao da je za smjenu Zadravec nadležan isključivo ravnatelj.

Za kraj se postavlja pitanje kako je moguće da je 17 ljudi javno optuži za mobing, potpiše prijavu, potom još 11 radiologa napiše pismo u kojem kažu da su dali otkaz zbog nje, čime je bolnica ostala bez ionako deficitarnog broja radiologa, te još dvoje liječnika progovori o mobingu, a samo jedna osoba - Dijana Zadravec uspije opstati na toj funkciji te javno traži da bude ravnateljica Vinogradske.

Podsjetimo na to da je 2016. godine na parlamentarnim izborima Andrej Plenković uvrstio Dijanu Zadravec na svoju listu u 1. izbornoj jedinici. Tijekom predizborne kampanje Plenkovića se učestalo moglo vidjeti u društvu Zadravec, čemu svjedoče brojne fotografije koje je Dijana Zadravec objavljivala na svom službenom Facebook profilu.

>> Zadravec kaže da slabo poznaje Plenkovića. Imaju hrpu zajedničkih fotografija

Leži li odgovor u dobrom političkom zaleđu - ostaje za vidjeti.

Pročitajte više