Tko je HDZ-ovac koji nema priziv savjesti kad treba pijan prijetiti pištoljem

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

NESUĐENI ministar zdravstva i aktualni ravnatelj KBC-a Zagreb HDZ-ovac Ante Ćorušić zadnjih dana itekako je prisutan u hrvatskom medijskom prostoru. Za bijes dijela javnosti sam je kriv zbog svojih iznimno rigidnih katoličkih stavova.

Karamarko ga postavio za ravnatelja

Tko je Ante Ćorušić? Rođen je 15. svibnja 1958. godine u Splitu. Predsjednik je Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju. Po struci ginekolog, poziciju ravnatelja dobio je na prvoj sjednici Karamarkove vlade 28. siječnja 2016. godine. 

Dok nije postao ravnatelj najveće bolnice u Hrvatskoj, vodio je HDZ-ov odbor za zdravstvo i figurirao kao sigurni budući ministar zdravstva. No Most je tada stavio veto na Ćorušića pa se HDZ-ova zdravstvena uzdanica morala zadovoljiti samo čelnom pozicijom u najvećem bolničkom centru u zemlji.

Uz covid-19, Ćorušić si je taman izgradio poziciju mudrog doktora koji je zabrinut zbog okupljanja i necijepljenja, uostalom na toj matrici većina liječnika, posebno onih HDZ-ovih, valjda iz potrebe dokazivanja državnoj politici, izgradila je nekakav poseban status. No, jenjavanjem pandemije, ipak isplivaju i druge stvari. Kod Ćorušića, one se uglavnom tiču njegova fanatična pristupa pobačaju.

O slučaju Čavajda: "Zar u Sloveniji eutanaziraju?"

U fokus javnosti tako je ponovo dospio uz slučaj Čavajda. Mirela Čavajda je žena koja je svoju intimu morala podastrijeti cijeloj Hrvatskoj kako bi situaciju mogla promijeniti, odnosno kako bi joj napokon dozvolili pobaciti (ali su odbili izvesti postupak koji ona želi), što joj do sada nisu dopustili iako joj beba ima golem tumor zbog kojeg bi ili umrla ili živjela kao biljka.

>> "Beba mi ima golemi tumor, umrijet će ili živjeti kao biljka. Ne daju mi da pobacim"

Nakon što su pobačaj dopustili slovenski liječnici, Ćorušić se zapitao "zar u Sloveniji eutanaziraju" te na taj način u određenom smislu stigmatizirao odluku Čavajde. Ćorušić je i član povjerenstva koje je odlučivalo o Mireli Čavajdi.

>> Član povjerenstva koje smatra da se beba treba roditi: Zar u Sloveniji eutanaziraju?

"Češljali smo stručnu literaturu i zaključili da, bez obzira na to o kojem se tumoru radi, bio on maligan ili benigan, uzimajući sve slučajeve opisane u literaturi, šansa je da dijete bude neurokirurški i kemoterapijski zbrinuto, ako je maligni, oko 25-30 posto da bude posve izliječeno. A to nije mala brojka", tvrdio je Ćorušić nakon što je već utvrđeno da maligni tumor ubija plod Mirele Čavajde.

Ženi izvadio zdravi jajnik

Radi se i o liječniku koji je ženi 2014. izvadio zdravi jajnik, a ne onaj u kojemu joj je dijagnosticiran tumor. Sve se zataškalo, a priču je donio Nacional prošloga tjedna. O ovom slučaju govorio je Ćorušić u emisiji Nedjeljom u 2.

>> Nacional: Ćorušić ženi izvadio krivi jajnik pa preko crkve postao šef KBC-a Zagreb

Rekao je da je za slučaj prvi put čuo 2017. godine, kada je već godinu i pol dana bio ravnatelj KBC-a Zagreb. Naveo je da mu je tadašnja pomoćnica za pravne poslove donijela zahtjev za odštetu te pacijentice od njezinog odvjetničkog društva. Pogledao je papir i nalaze te rekao da to ne bi platio, nego da će ići na sud.

"Bio sam siguran da nisam učinio liječničku pogrešku, da nisam krivo liječio ženu", rekao je Ćorušić.

Međutim, rekao je, na sugestiju šefice pravne službe došlo je do nagodbe i isplaćena je odšteta od 83.000 kuna, koju je, naglasio je, isplatilo Croatia osiguranje, a ne KBC Zagreb.

Ćorušić je rekao da je dotičnu pacijenticu prvi put operirao 2008. godine zbog iste bolesti. Prije toga je bila neplodna, a nakon njegove operacije je rodila, dodao je. I onda se na istom jajniku javio recidiv. Naveo je da je odstranio desni jajnik i da mu se lijevi činio urednim.

"Ultrazvuk zna pogriješiti stranu, ono što je ultrasonično lijevo je desno. I ja sam izvadio desni jajnik. I na histološkom nalazu nađene su te paratubalne ciste i uredno tkivo jajnika, to je točno. Zbog toga i je plaćena ta odšteta", rekao je Ćorušić.

"Nisam ja bitno oštetio ženu, dapače - prvom operacijom omogućio sam joj da rodi", dodao je. "Ali bolnica je priznala pogrešku", konstatirao je voditelj Aleksandar Stanković. "Bolnica je priznala", nastavio je Ćorušić.

"Kako to da vi ne priznate, a bolnica je priznala?" nastavio je Stanković. "Ja sam dao suglasnost, ajmo reći da priznajem da sam počinio pogrešku koja nije bitno utjecala na život žene", odgovorio je Ćorušić.

Izvadio pištolj nakon što se sa sinovima posvađao oko učenja

Ubrzo nakon gostovanja u emisiji, postala je razvidna i priča kako je njega policija 22. rujna 2009. godine, oko 23 sata, odvela u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče, nakon što je u obiteljskoj svađi mahao pištoljem i prijetio da će se ubiti. 

>>Doznajemo: Policija je 2009. privela Ćorušića. Pijan, pred djecom, prijetio pištoljem

U službenim dokumentima koji su u Indexovu posjedu stoji da je Ćorušić u Vrapče dovezen kolima hitne pomoći u pratnji policije jer je, kako je utvrdila interventna policija, "pod utjecajem alkohola", a nakon obiteljske svađe prijetio samoozljeđivanjem.

Prema dokumentima koje imamo, Ćorušić je tijekom svađe sa sinovima "oko učenja" izvadio pištolj, navodno bez metaka, i zaprijetio da će se ubiti. "Djeca su", piše u službenom dokumentu, "pobjegla iz stana" i pozvala policiju, dok je supruga ostala s njim. Navodno je Ćorušić popio dvije čaše vina.

Po dolasku policije i otpremanju na psihijatriju, aktualni ravnatelj zagrebačkog KBC-a pokušao je objasniti svoje postupke. Kazao je da je otac četvero djece, da su dvojica najstarijih blizanaca izgubila dvije godine na fakultetu, dok treći, šesnaestogodišnjak, nije došao kositi travu iako je obećao.

Pucao po kvartu

>>Nacional: Ćorušić pijan pucao po zagrebačkim Šestinama

U današnjem Nacionalu otkriven je još jedan incident za koji se dosad nije znalo. Naime, prema pisanju Nacionala, Ćorušić je par godina nakon obiteljskog incidenta pijan pucao iz pištolja u zagrebačkom naselju Šestine gdje ima obiteljsku kuću, a sve je policiji prijavila jedna strana ambasada koja tamo ima rezidenciju.

Policija je i tog puta privela Ćorušića u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče. Izvori Nacionala tvrde da je Ćorušić imao zaštitu policije u oba slučaja jer mu je trebala biti oduzeta dozvola za posjedovanje oružja, a koju on navodno posjeduje jer se bavi lovom.

Kaže da je pobačaj najgadljiviji postupak u medicini

Jedan od najvećih Ćorušićevih uspjeha mu je što je, kako sam tvrdi, trećinu žena odgovorio od pobačaja. Ćorušić inače smatra da ljudski život započinje spajanjem muške i ženske spolne stanice, a da je pobačaj dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života. 

To smatra jedinom istinom. Hvalio se da je kao ginekolog zbog priziva savjesti prestao obavljati pobačaje. Nije se izjašnjavao za apsolutnu zabranu, iako je izjavio da je pobačaj "najgadljiviji postupak u medicini".

Autore zdravstvenog odgoja smatra pedofilima

Ćorušiću se nimalo ne sviđa ni spolni odgoj.

"Moje dijete neće ići na nastavu spolnog odgoja. Naravno da nemam ništa protiv uvođenja tog predmeta, ali sam apsolutno protiv modula 4 koji govori o spolnosti pod snažnim utjecajem tzv. rodne ili 'gender' ideologije. Jedan od autora modula bio je suradnik Thea Sandforta, osvjedočenog i osuđenog pedofila iz Nizozemske. S njim je čak napisao i knjigu", tvrdio je Ćorušić.

Autore spolnog odgoja prozvao je i pedofilima, a zakon o potpomognutoj oplodnji ubijanjem nedužnih.

"To nije primjereno hrvatskoj većinskoj kulturi i svjetonazoru. Radi se o diktaturi duhovnog proletarijata. I ako imaju vlast, a dobili su je legitimno, nemaju pravo kao manjina određivati kako će se ponašati većina", govorio je Ćorušić u vrijeme SDP-ove vlade. 

Autorima zdravstvenog odgoja poručio je da su "kvaziznanstvenici, partijski činovnici, aparatčiki, pa i pedofili".

Zabranio bi zamrzavanje embrija

Ima problem i s medicinski potpomognutom oplodnjom. Više je puta, naime, dao naslutiti da bi kao ministar ponovno zabranio zamrzavanje embrija. Ante Ćorušić tada je rekao kako novi zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji smatra protunaravnim i usmjerenim protiv očinstva.

"Mi smo jedina vrsta na ovoj planeti kojoj je Bog rekao 'ne ubij', a upravo se ovim zakonom omogućuje ubijanje nedužnih i nevinih, ubijanje onih koji se ne mogu braniti. Dijete rođeno postupcima izvantjelesne oplodnje je također božji dar. 

Sporan je način. Da bi dobili jedno dijete ovakvim postupcima umjetne oplodnje kao što sugerira novi zakon, vi morate desetero njegove braće i sestara žrtvovati", rekao je svojedobno Ćorušić.

Misli da je dobro da su čelne osobe u zemlji praktični katolici

Dok se nadao da će postati ministar, Ćorušić je bio oduševljen činjenicom da će četiri vodeća političara u zemlji biti praktični katolici.

>> Novi biser HDZ-ovog Ćorušića: "Konačno su četiri vodeća čovjeka u državi praktični katolici"

"Znam da je Tihomir Orešković praktični katolik kao i njegova supruga. Ja znam da su se nama supruge znale susretati na zornicama kad je on pokušavao napraviti kuću u Šestinama kad je bio direktor Plive, tako da praktični katolik je.

I ja mislim da je to za društvo i za Hrvatsku jako dobro, da su konačno četiri vodeća čovjeka u državi - dakle gospodin Orešković, predsjednica Kitarović, gospodin Karamarko i gospodin Petrov su praktični katolici, to nismo nikad imali", govorio je HDZ-ov katolički jurišnik.

Zdravstveno osiguranje usporedio s izborom madraca

Zanimljiva su i Ćorušićeva promišljanja o zdravstvenom osiguranju. Naime, zalagao se za to da osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje bude obvezno za sve, a da se uvede i privatno osiguranje. 

Ćorušić, naime, smatra da ne možemo svi imati jednako pravo na jednaku zdravstvenu uslugu.

>> Evo kako bi Ćorušić reformirao zdravstvo: Ako hoćeš bolji krevet ili madrac, moraš dodatno platiti

"Ista će ostati standardna razina socijalne zaštite za sirotinju", kazao je HDZ-ov ministar. "Ali bolju skrb će imati ljudi koji mogu više platiti", rekao je Ćorušić kada se još nadao da će postati ministar.

Sve je još dodatno pojasnio.

Ako hoćeš bolji madrac ili pravo izbora doktora - plati."

"Ako hoćeš bolji krevet, madrac, pravo izbora doktora i institucije - to moraš dodatno platiti. Svugdje u svijetu je tako", rekao je.

Pobjegao iz Splita jer "svi piju iz iste boce"

Uz uvod u Ćorušićevu biografiju napisali smo kako je istupao i u pandemiji koronavirusa. Pamtimo njegovu izjavu kako je pobjegao iz Splita jer su ljudi pili iz iste boce.

>> Šef Rebra: Pobjegao sam iz Splita. 10 zagrljenih ljudi na štekatu pije iz iste boce

''Neki dan sam bio u Splitu, na Staru godinu, moja majka živi tamo, pa sam onda malo obišao grad i kad sam vidio ponašanje ljudi, pobjegao sam isti tren natrag. Nije normalno da na štekatu, terasi, 10 ljudi zagrljenih pije iz iste boce, ali to je to - mi smo takav narod'', zaključio je tada Ćorušić, poručivši da su mjere dobre, ali bi kazne trebale biti veće.

Pročitajte više