Tko je Jelena Trivić, žena koja je umalo srušila Dodika?

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

PREMA podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik je u vodstvu za predsjednika Republike Srpske ispred Jelene Trivić, kandidatkinje Partije demokratskog progresa.

Trivić: Ovo je kontaminiran proces

Trivić je rekla da ovo nije bila samo krađa u gradovima na kojima su navikli, nego da je ovo bio kontaminiran proces u čitavoj Republici Srpskoj. Kazala je da joj se javljaju ljudi iz malih mjesta koji su glasali za nju, a njihovih glasova nema.

"Naći ćemo koliko je takvih mjesta. Točka preokreta dogodila se tijekom noći kada je CIK priopćio da birački odbori nisu dostavili rezultate u sustav. Ni mi tada nismo dobivali podatke. Sve je stalo! Je li normalno da CIK sam priopći da im nisu dostavljeni podaci s biračkih mjesta? Tražit ćemo da se izborni proces ponovi na nivou čitave Republike Srpske. To je naš konačni cilj. Da na osnovu velikog broja netočnih rezultata dođemo do toga da ponovimo kompletan izborni proces", komentirala je Trivić.

Iako je po svemu sudeći izgubila, sa simpatizerima je izašla na ulice Banje Luke slaviti pobjedu. Tko je kandidatkinja desne oporbe koja je ozbiljno zaljuljala Dodikovu nedodirljivu fotelju?

Ima 39 godina, doktorirala je u Beogradu

Njezina službena biografija ne otkriva previše. Trivić je rođena 8. kolovoza 1983. u Banjoj Luci gdje je diplomirala ekonomiju. Magistrirala je na Sveučilištu u Bologni, a doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Radi kao izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, a u posljednjem sazivu parlamenta Republike Srpske aktivna je zastupnica Partije demokratskog progresa, desne oporbe Dodikovu nominalno centrističkom Savezu neovisnih socijaldemokrata.

Trivić je stekla popularnost oštrim kritikama Dodikove vlasti, nakon čega se kandidirala za predsjednicu Republike Srpske i ponovila uspjeh koji je još jedan mladi Dodikov protivnik, Draško Stanivuković, postigao na izborima za gradonačelnika Banje Luke.

"Pod zastavom Republike Srpske ima mjesta za sve"

Kako su prije izbora upozoravali brojni analitičari, za pobjedu na izborima u Republici Srpskoj potrebno je mobilizirati i nesrpsko biračko tijelo u tom entitetu, što Trivić nije ni pokušala. Umjesto toga, ona je nazivala Dodika hrvatskim agentom te je isticala bliskost s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Također, požurila je proglasiti pobjedu nakon jedva dvije trećine prebrojanih glasova.

"Pod zastavom Republike Srpske ima mjesta za sve. Oni koji su je stvarali nosili su ideal slobode u srcima. Pratit ćemo nacionalnu politiku koja se kreira u Beogradu i nikada nećemo uraditi što je Dodik učinio s Milanovićem udarajući direktno na Srbiju i njeno rukovodstvo", rekla je Trivić u govoru.

Pročitajte više