Tko je Krešimir Antolić? Mamićev potrčko koji provocira navijače Hajduka

Foto: Igor Kralj/Pixsell

VELIKI neredi koji su izbili pored odmorišta Desinec nakon utakmice Dinama i Hajduka doveli su do ozljeđivanja većeg broja policajaca i navijača. Podsjećamo, Torcida je odbila ući na stadion u Maksimiru i nije prihvatila Dinamove uvjete pod kojima se transparenti mogu unijeti na tribinu.

Takav odnos Dinama prema navijačima spomenula je i Torcida u svojem istupu u kojem je optužila Dinamovu upravu da je godinama preko Zdravka Mamića premrežena s Policijskom upravom zagrebačkom. Između redaka se može pročitati da je ključna osoba u toj priči član Uprave Dinama Krešimir Antolić.

Ovaj bivši kriminalist posljednjih je dana naročito medijski aktivan, a posebnu je pozornost privukla njegova izjava da su subotnji neredi posljedica višegodišnje frustracije Hajdukovih navijača zbog izostanka rezultata, a naznačio je i kako Torcida direktno upravlja Hajdukom.

Podsjetimo, između njega i Ljube Pavasovića Viskovića zaiskrilo je u emisiji "U mreži Prvog" o navijačkim sukobima. 

"Znate o čemu se radi. Radi se o višegodišnjoj frustraciji Hajdukovih navijača, 17 godina Hajduk nije osvojio naslov. To je istina, ali to ne smije biti problem hrvatskog nogometa ili Dinama. Jednostavno su frustrirani jer ih se godinama lagalo, uvjeravalo ih se da će Hajduk sutra biti prvak. Tu se nagomilala jedna velika frustracija, plus što, nemojmo se lagati, Torcida nema utjecaj na upravljanje Hajdukom kao jedna obična navijačka grupa, nego oni doslovno kroz model koji tamo vlada upravljaju klubom, kroz NO koji bira upravu.

Tu se događa da su oni umislili da su iznad zakona i svega i čim im netko nešto krivo kaže, stvara frustracije", rekao je Antolić.

Tko je Krešimir Antolić?

Perspektivna policijska karijera

Izvori koji govore više o kriminalističkoj karijeri ovog 48-godišnjeg Zagrepčanina relativno su šturi, ali je i iz njih vidljivo da se Antolić vrlo brzo probijao kroz redove i rangove Ministarstva unutarnjih poslova.

Unutar MUP-a je promijenio nekoliko funkcija, a posljednja koju je imao u toj instituciji je ona načelnika Odjela općeg kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke gdje je označen kao jedan od najperspektivnijih kadrova koji je prošao i međunarodnu izobrazbu.

Mamićev čovjek od povjerenja za crne liste

Antolić je u Dinamo stigao 2013. godine na poziciju direktora sigurnosti, a vrlo brzo je postao protagonist jedne od najvećih afera hrvatskog nogometa kada je riječ o sukobu između navijača i vlastodržaca. Riječ je o famoznim crnim listama, a Antolić je u tom procesu bio čovjek od najvećeg Mamićevog povjerenja.

Sve se događalo u jeku najvećeg obračuna Zdravka Mamića s oporbom na sjevernoj tribini, a crne liste su trebale predstavljati njegov završni udarac opoziciji. Riječ je o listama na kojima su se nalazila imena najistaknutijih članova BBB-a, kojima je Dinamo odbijao prodati karte za ulaznicu.

Iako se klub na početku opravdavao time da je riječ o listi izgrednika koju je napravila policija, vrlo brzo se saznalo da na njoj ima imena navijača koji u tom trenutku nisu imali nijednu pravosudnu presudu niti postupak koji se vodi protiv njih.

BBB-e su svlačili do gola i hapsili jer su sjedili na krivom sektoru

Već se u tom trenutku sumnjalo da Antolić svoje veze u policiji koristi za sastavljanje liste nepoželjnih. Uoči derbija između Dinama i Hajduka 2014. godine jednom je navijaču odbijena prodaja ulaznice iako nije imao nikakav dosje u policiji. U tom trenutku postalo je jasno da liste nisu policijske, nego klupske.

Bio je to konačan dokaz umreženosti policije, Zdravka Mamića i Dinama. Tih godina vladala je brutalna policijska represija. Tako su ispod maksimirskog Istoka, na kojem su se jedno vrijeme okupljali BBB-i, organizirani šatori unutar kojih se navijače prije ulaska na stadion svlačilo do gole kože.

Vrhunac iživljavanja dogodio se na utakmici protiv Rijeke u svibnju 2014. godine, kada je više pripadnika BBB-a privedeno jer su na praznom stadionu - stajali na krivom sektoru, iako sektor kao pojam na Maksimiru u praksi nije postojao nikad.

Dinamo zbog njega optužen za nerede na Maksimiru

Antolić je bio jedna od centralnih figura nereda na derbiju između Dinama i Hajduka 2015. Bad Blue Boysi su se vratili na stadion u velikom broju nakon uhićenja braće Mamić, a Antolić je kao organizator utakmice BBB-e stavio uz odmaknutu i zaraćenu frakciju navijača koji su bili poznati kao Mamićevi plaćenici.

"Ne vidimo nijedan racionalni razlog, a ni zakonsko uporište da bi se ta "skupina od nekoliko desetaka ljudi" premještala nekamo drugamo kad su imali uredno kupljene godišnje ulaznice. I to samo zato što je nekoliko tisuća ljudi, predvođenih evidentiranim huliganima s izrečenim zaštitnim mjerama i huliganima tzv. C, najrizičnije kategorije, odlučilo nakon godinu dana doći na stadion", rekao je.

Time se jasno svrstao na stranu navijača odanih upravi iako je i među njima bilo izgrednika iz najrizičnije kategorije. Policija je u svom izvještaju navela kako postoji velika opasnost od izbijanja sukoba koju je organizator utakmice zanemario.

Dio javnosti optužio je Dinamovu upravu da je s aspekta organizacije napravila sve da neredi i nastanu, a Antolić je kao klupski direktor osiguranja i čovjek koji dobro poznaje navijačku scenu bio najodgovorniji. Dinamo je na kraju oslobođen krivnje.

Bivši kriminalist i član Uprave Dinama brani čovjeka koji je iz kluba pokrao 116 milijuna kuna

Sve do pravomoćne presude Zdravku Mamiću, Antolić je u Dinamu nastupao kao čovjek iz sjene i drugog plana, igrač čiji je cilj bio na sve načine sabotirati i uništiti najžešće Dinamove navijače. 2016. godine ulazi u Upravu kluba, a bjekstvom Zdravka Mamića postaje sve isturenija figura u zagrebačkom klubu.

Iako je sudski dokazano da su Mamići godinama krali iz Dinama, aktualna uprava ih se nikad nije odrekla. Štoviše, eksplicitno je priznala da se klubom i dalje upravlja iz Međugorja. "Bili bismo potpuno neodgovorni i pogrešni ljudi da se odreknemo Zdravka Mamića i njegovih znanja i nemojmo dovoditi u pitanje da je on osmislio projekt ovakvog Dinama i stajao na njegovom čelu.

Isto tako, bilo bi potpuno nevjerojatno da čovjek udaljen 600 km može donositi operativne odluke na dnevnoj bazi. Uprava radi po desetak sati dnevno da bi klub mogao pratiti sportski dio priče. Ali da koristimo njegove savjete i konzultiramo se oko nekih ideja, pogotovo strateških u sportskom dijelu, apsolutno da. Ne sramimo se toga i ne želimo od nikoga raditi budale.

Amenovao skandaloznu odluku

Mamićeva uloga u Dinamu je na visokoj razini, a iz različitih razloga koji su najmanje pravni on je u postupcima kojima jest, a ja čvrsto vjerujem da će on izaći iz njih kao slobodan čovjek. Podržavam ulogu koju ima u klubu i ne odričem ga se", rekao je u svibnju 2019. godine.

Pod njegovom palicom donesena je i skandalozna odluka skupštine Kluba prema kojoj su se odrekli potraživanja obeštećenja od strane braće Mamić u slučaju da presude protiv njih postanu pravomoćne. Drugim riječima, skupština Dinama glasala je za to da onaj koji je Dinamu ukrao 116 milijuna kuna taj novac ne treba vratiti Dinamu.

Nastavak Mamićeve prakse - brat postao direktor firme u vlasništvu kluba

Da praksa nepotizma u Dinamu nije izumrla odlaskom Zdravka Mamića svjedoči i primjer iz prošle godine. Naime, udruga "Dinamo to smo mi" objavila je kako je Tomislav Antolić, brat člana Uprave Dinama, imenovan direktorom tvrtke u vlasništvu kluba.

Dinamo je do srpnja 2020. godine u koncesiju stavljao kućice i kioske ispod tribina na kojima su se prodavali hrana i piće. Klub je potom odlučio da će sam prodavati te artikle na utakmicama te je u srpnju 2020. osnovao tvrtku Plavi korner d.o.o. koja je osnovana za djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane.

Za direktora tvrtke imenovan je Tomislav Antolić, koji je uz to bio i Dinamov kuhar te voditelj Dinamovog restorana. Tih dana smo poslali Krešimiru Antoliću upit radi li se u tom slučaju o sukobu interesa.

"On je prije radio u jednoj catering tvrtki u kojoj je imao iste uvjete kao i u Dinamu. Zaposlen je na temelju svojeg iskustva, a prigodom zapošljavanja i imenovanjem njega za direktora Plavog kornera ja sam se kao član Uprave izuzeo od odlučivanja.

U svojoj ingerenciji kao član klupske Uprave nemam nadzor nad poslovanjem te tvrtke. Da me sad pitate koja je bilanca Plavoga kornera, ja vam ne bih znao reći", odgovorio nam je prvi operativac Dinama.

Branio osuđenog kriminalca i lagao na televiziji

Antolićevo ime pojavilo se i tijekom afera SMS u kojoj su na Županijskom sudu u Osijeku Franjo Varga i Blaž Curić proglašeni krivima. Franjo Varga je kreirao lažne SMS-poruke kako bi spriječio dokazivanje u sudskom postupku protiv Zdravka Mamića te u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije.

Vargi je Dinamo kupovao (preko kartice Dinama) razne stvari, od PlayStationa, mobitela i laptopa do jacuzzija. Ispeglalo se oko pola milijuna kuna, pretpostavlja se po nalogu Mamića. Kada je Antolić u programu N1 televizije bio suočen s tim da se takva akcija nije mogla operativno izvesti bez aktivne pomoći klupske uprave, još jednom je sve demantirao.

Antolić je rekao kako se radi o naklapanjima i hektici, ali ga je pravomoćna presuda vrlo brzo demantirala. Štoviše, aferu je na kraju priznao i sam Zdravko Mamić te tako prokazao Antolićevu laž, koji se kasnije nemušto izvlačio kako je riječ o "manjem previdu".

U aferi Tebra zapaljen mu je automobil

2017. godine zapaljen je Antolićev automobil, a koristio ga je njegov brat Krešimir. Kasnije su uhićeni brojni pripadnici krim-miljea u aferi Tebra, a pokazalo se da su povezani s knežijskim klanom. Preprodavali su drogu i stekli materijalnu korist od 85 milijuna kuna. Na teret im se, između ostalog, stavljao i palež Antolićevog automobila.

Dio javnosti špekulirao je zbog čega se Antolić našao na meti optuženih. Sam Antolić je u razgovoru za Novu TV napad doveo u vezu sa svojom funkcijom u Dinamu: "Pa dobro, ja sam i tad bio član Uprave Dinama. Znači, jedan od nekoliko ljudi koji upravljaju klubom.

Tad je to bio treći čin jedne drame u kojoj je Dinamo bio jer je u kolovozu te iste godine pucano na Zdravka Mamića u BiH. To kazneno djelo, nažalost, još nije riješeno. U rujnu te iste godine je premlaćen naš tadašnji glavni trener. Ne znam je li to riješeno ovom akcijom", rekao je.

Policajac Antolić podiže tenzije umjesto da ih smiruje

Konačno, njegova uloga u organizaciji subotnjeg derbija povezana je s onim koji je na Maksimiru odigran u prosincu. Tada je Torcida na jug unijela ogroman transparent "Mrzin Dinamo" koji se razvukao preko čitave tribine.

Dinamo je osudio taj Torcidin čin optuživši ih da je transparent unesen "podmuklo". Dinamo je iz tog razloga postrožio uvjete pod kojima se transparenti smiju unijeti, a Torcida je odbila ući na utakmicu. Ipak, s obzirom na to da su direktno prozvali Dinamovu upravu, Antolić je bio stalni gost emisija koje su se bavile incidentima nakon susreta.

Umjesto smirivanja tenzija nakon jednog od najvećih navijačkih incidenata u povijesti HNL-a, Antolić je iskoristio svoje vrijeme kako bi provocirao Hajdukove navijače i pojašnjavao tezu po kojoj je osnovni uzrok nereda činjenica da Torcida loše upravlja Hajdukom, a navijačima se već godinama laže da će biti rezultata.

Policijski Dinamo

Ljubo Pavasović-Visković optužio je Antolića da je "radio za Mamića i prije nego je došao u Dinamo". Antolić je rekao kako je riječ o kleveti, ali postoji veliki broj indikatora koji govore kako je Mamić imao suradnike u policiji. Primjerice, u emisiji Nedjeljom u 2 je pred milijunskim auditorijem mahao policijskim dosjeima koji nisu javno dostupan podatak.

Antolić nije bio prvi Mamićev policajac koji je svoje kriminalističko iskustvo preselio u odaje Maksimira. Marijan Tomurad, bivši načelnik PU zagrebačke, a kasnije i Bandićev gradski zastupnik je dugogodišnji član Skupštine Dinama koja je godinama štitila kriminal u zagrebačkom klubu, a tamo je stigao nakon što je smijenjen s pozicije šefa ZG policije.

U klub je 2018. godine stigao i Tomislav Hodak, diplomirani inženjer sigurnosti koji je prije toga punih dvadeset godina radio u Ministarstvu unutarnjih poslova, između ostalog upravo na poslovima osiguranja nogometnih utakmica.

Uskoro je Dinamo dobio nadimak "Policijski" kada su zaposleni i Aleksandar Hodulak, policajac s 26 godina profesionalnog iskustva, ali i Tomislav Oremuš, koji je osuđen jer je u sklopu zločinačkog udruženja varao osiguravajuće kuće na auto-osiguranjima tako što je uz druge okrivljenike na temelju fingiranih prometnih nesreća izvlačilo novac.

Tim postupcima, koje je dio javnosti vidio čak i kao pokušaj prevrata i preuzimanja vlasti u klubu, Antolić je polako, ali sigurno premrežavao maksimirski klub policijskim kadrom i jačao svoj utjecaj unutar kluba, ali i održavao vezu s policijom koja je nakon nereda u subotu skrušeno rekla kako je ona "tek asistent u organizaciji utakmice".

Pročitajte više