Tko je napadač na rusku školu? Imao je majicu s kukastim križem

Screenshot: Telegram/Sledkom

BROJ umrlih u napadu na školu u ruskom gradu Iževsku u ponedjeljak narastao je na trinaest, a među njima je sedmero djece, objavili su ruski dužnosnici. Motiv napadača koji si je oduzeo život nije poznat. Napad se dogodio u prijestolnici Udmurtije, regije smještene oko tisuću kilometara istočno od Moskve. 

 

Završio tu školu, imao iscrtan kukasti križ na majici

Tamošnje vlasti objavile su da je među umrlima sedmero djece, dvoje učitelja i dvoje čuvara, a dvadesetak ljudi je ozlijeđeno. Ruske vlasti objavile su identitet napadača. Riječ je o Artemu Kazantsevu, rođenom 1988. godine u gradu Iževsku i završio je školu u koju je danas upao i ubio najmanje 13 ljudi, od čega sedmero djece, a ranio ih više od 20.

Trenutno traje pretres njegovog prebivališta i istražuje se povezanost s neofašistima i privrženost nacističkoj ideologiji. Naime, ruske vlasti objavile su da je napadač imao crnu majicu na kojoj je crvenom bojom iscrtan kukasti križ u krugu, dva pištolja i hrpu šaržera punih metaka kalibra 9 mm. Na njima je crvenom bojom bilo ispisano "mržnja". 

Nekoliko pucnjava u proteklim godinama

Rusija je proteklih godina imala nekoliko pucnjava u školama. U svibnju 2021. naoružani tinejdžer ubio je sedmero djece i dvoje odraslih u 280 kilometara udaljenom Kazanu. U travnju ove godine naoružani muškarac ubio je dvoje djece i učitelja u vrtiću u središnjoj regiji Uljanovsk, također u blizini Kazana i Iževska, prije no što je počinio samoubojstvo. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više