Tko je Splićanin koji je sinoć propucan i ostavljen na cesti?

Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL

AKTERI sinoćnjeg obračuna u kojem je Splićanin B. M. ustrijeljen u glavu i izbačen iz automobila na Klisu uklapaju se u opis osoba "otprije poznatih policiji", a ako je suditi po njihovim dosadašnjim kaznenim djelima, cijeli bi se događaj mogao okarakterizirati kao sukob u narkomanskom miljeu. Prema dostupnim podacima, tridesetdvogodišnji B. M. zadnji je put prekršajno osuđen u prosincu prošle godine "u žurnom postupku" na 30 dana zatvora, uvjetno na godinu dana, jer je dan ranije oko 23:45 u splitskoj Vinkovačkoj ulici "neovlašteno posjedovao" vrećice s 1.6 grama speeda i nešto više od tri grama marihuane.

Zbog covida i lošeg imovnog stanja nije išao u zatvor

U presudi stoji da je B. M. i ranije pravomoćno kažnjavan po Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, i to presudom splitskog Općinskog prekršajnog suda od 9. prosinca 2019. godine te presudom od 16. prosinca 2019. godine. U olakotne mu je okolnosti ubrojeno primjereno ponašanje pred sudom i loše imovno stanje. K tome, Željka Matkov, sutkinja splitskog Općinskog prekršajnog suda, pri odmjeravanju kazne uzela je u obzir i da je Ministarstvo pravosuđa i uprave 13. studenoga 2020. godine sudu poslalo dopis s prijedlogom da se "zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj i prevencije širenja zaraze koronavirusa, a u svrhu zaštite zdravlja svih osoba lišenih slobode i zaposlenika kaznenih tijela Ministarstva pravosuđa i uprave", daje preporuka "za odgodu upućivanja u kaznena tijela onih osoba čiji boravak na slobodi ne predstavlja ozbiljnu ugrozu za društvenu zajednicu te ako odgoda neće stvoriti štetne posljedice za pravni poredak".

Novčano kažnjen zbog posjedovanja droge

Dvadesetdevetogodišnji S. F., jedan od dvojice osumnjičenih za ranjavanje B. M.-a, uhvaćen je preklani, 2. listopada oko 10 sati, u Solinu s 13 tableta "zelene boje s logom 'Heineken' sa sadržajem droge MDMA, odnosno amfetaminskog tipa težine 5.95 grama". Zbog toga ga je Petra Dujmović, sutkinja solinske ispostave splitskog Općinskog prekršajnog suda, kaznila sa šest tisuća kuna. I njemu je u otegotne okolnosti uvrštena osuđivanost "zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droge, a što upućuje na to da je okrivljenik recidivist, odnosno ponavljač u činjenju istih ili sličnih prekršaja". Svejedno, u presudi stoji i kako mu je sud, "unatoč otegotnoj okolnosti, izrekao novčanu kaznu kao alternativno blažu kaznu propisanu za predmetni prekršaj i to u navedenom iznosu koji je bliži zakonskom minimumu".

Prema raspoloživim informacijama, i drugi osumnjičenik H. N. ranije je osuđivan.

Evo kako je policija izvijestila o sinoćnjem nedjelu: "Sinoć, 12. travnja 2021. godine, oko 22:55 zaprimili smo dojavu da je na području Klisa došlo do uporabe vatrenog oružja i ozljeđivanja muškarca. Policijski službenici su po zaprimljenoj dojavi izašli na mjesto događaj i pronašli muškarca bez svijesti s ranom na glavi. Utvrđeno je kako se radi o 32-godišnjaku, koji je odvezen na pružanje liječničke pomoći u splitsku bolnicu. Zadobio je teške i po život opasne ozljede. O događaju je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, na mjestu događaja je obavljen očevid. U službene prostorije dovedene su dvije osobe nad kojima je u tijeku kriminalističko istraživanje."

Splićanin propucan u glavu pa izbačen iz automobila na staroj kliškoj cesti

Pročitajte više