Tko je Viktor Šimunić, lovac na uhljebe koji je prokazao moćnog zagorskog HDZ-ovca

Foto: Robert Anić/PIXSELL

VIKTOR ŠIMUNIĆ nezavisni je vijećnik grada Oroslavja. Ovih je dana došao u fokus javnosti nakon što je razotkrio snimku u kojoj mu šef zagorskog HDZ-a Žarko Tušek nudi što god želi u zamjenu za podršku na lokalnim izborima.

"Na mladima svijet ostaje, neka presude sami što je bolje - ovo što sam ja napravio ili ovo što radi HDZ. Svi moji prijatelji koji su otišli van mi kažu da se žele vratiti. Hrvatska je prelijepa, samo je sustav loš. Ajmo ga promijeniti!" rekao je Šimunić danas gostujući u Index studiju.

HDZ-ovci su mu ponudili tajno financiranje kampanje

Podsjetimo, Šimunić se u subotu 16. siječnja našao s Tušekom i gradonačelnikom Oroslavja Emilom Gredičakom u Gredičakovoj kleti iznad Oroslavja. Gredičak je, kao i Tušek, član HDZ-a.

Na snimci, za koju je Tušek potvrdio da je autentična, čuje se kako Tušek Šimuniću nudi da on na svibanjske izbore u županiji ide s nezavisnom listom koja bi bila centrističko-lijeva i da tako odnese glasove SDP-u. Tušek i Gredičak su Šimuniću rekli kako bi mu tajno pomogli financirati tu kampanju iako to zakon izričito zabranjuje.

Šimuniću ovo nije prvi put da pokušava ukazati na katastrofalan sustav.

Zatražio propusnicu da ode na misu, odobrili su mu je odmah

Tako je krajem prošle godine uspio dobiti propusnicu za misu u Zagrebu jer je napisao da mu treba duhovni mir. To je napravio ponukan time što sin njegove 92-godišnje susjede nije uspio dobiti propusnicu da iz Zagreba dođe k majci.

Stožer je Šimuniću naknadno poništio propusnicu. Evo što je on tada rekao za Index.

"Jučer sam došao doma s posla i mama mi kaže da susjedi, koja je u 93. godini, ne može doći sin iz Zagreba jer nije dobio propusnicu. Ona živi sama u Oroslavju, a sin ne može do nje. Šaltali su ga s jednog na drugi stožer i nitko mu ne odgovara. To je najtragičnije. Ja se cijelu godinu borim protiv sustava i besmislica. E kad sam vidio da je Stožer rekao da vjernici trebaju duhovni mir, onda sam se sjetio tražiti propusnicu da idem na misu u Zagreb. Prvo sam guglao kad je polnoćka u katedrali pa kad sam vidio da je nema, onda sam tražio neku drugu crkvu. U zahtjevu za propusnicom sam napisao da želim duhovni i božićni mir i da se bojim na misu u Oroslavje jer su male crkve. Roditelji su mi se smijali, kao tko će mi dati, no nakon 5 minuta sam dobio propusnicu. Ono što je jako bitno, ovaj moj potez nije protiv crkve i vjernika. Svatko će proslaviti Božić kako najbolje zna. Ovo je dokaz da je sustav nelogičan, nepravedan, ovo je prvenstveno zbog lošeg sustava", kazao nam je Šimunić.

Istražio je koliko nas koštaju zamjenici župana, gradonačelnika i načelnika

Nezavisni zagorski vijećnik prošle je godine mjesecima istraživao koliko zapravo hrvatske općine, gradovi i županije izdvajaju za vijećnike. Došao je do podatka kako za vijećničke naknade svih županijskih, gradskih i općinskih vijećnika, kojih ima više od 8300 (bez Grada Zagreba), godišnje izdvajamo preko 51 milijun kuna neto. Njegovo istraživanje pokazalo je da Grad Osijek ima najveće mjesečne naknade za vijećnike, u iznosu od 2139 kuna bruto.

Također prošle godine Šimunić je izračunao i da svi zamjenici župana, gradonačelnika i načelnika u Hrvatskoj koštaju više od 70 milijuna kuna godišnje. U tu brojku uključene su i manjine.

"Ti zamjenici koji ostaju su naravno i najskuplji jer zamjenici župana i velikih gradova preko 35 tisuća stanovnika imaju u prosjeku plaće oko 22 tisuće kuna (bruto). Dakle, 58 zamjenika će nas i dalje koštati cca 15 milijuna kuna godišnje. Ušteda će biti od cca 50 milijuna kuna", rekao nam je Šimunić.

Analiziranjem lokalne samouprave došao je do zaključka kako je "kikiriki-reforma koju ministar pravosuđa Ivan Malenica želi provesti samo kozmetičko zavaravanje birača".

"Za ovakvu reformu smatram da je potrebna iznimno dobra analiza te korjenita promjena lokalne samouprave, a ne samo kozmetička. Primjerice, u Irskoj 949 ljudi izabranih na izborima vodi kompletnu lokalnu samoupravu, a u Hrvatskoj se taj broj penje na preko 10 tisuća. Stranke imaju financijsku korist od svakog vijećnika, koji vrijede od 1000 kuna do 88.000 kuna godišnje za stranke, stoga nije ni čudno da se taj dio ne spominje u reformama, ali to je samo jedan dio nužnih promjena koje su nam preko potrebne", dodao je Šimunić za Index u kolovozu prošle godine.

Uspoređuje razlike između lokalnih samouprava

Na Facebooku je u više navrata objavio usporedbe lokalnih samouprava, primjerice razlike između Hrvatske i Slovenije te između Slavonije i Crne Gore.

HRVATSKA VS SLOVENIJA Usporedba lokalne samouprave Slovenija na prvi pogled ima sličan sustav lokalne samouprave kao i...

Objavljuje Viktor Šimunić gradski vijećnik grada OroslavjaSrijeda, 30. rujna 2020.

SLAVONIJA vs CRNA GORA Lokalna samouprava Za ovu usporedbu, odlučio sam otići korak dalje. Odlučio sam kao nezavisan...

Objavljuje Viktor Šimunić gradski vijećnik grada OroslavjaPetak, 20. studenoga 2020.

Tko je Viktor Šimunić?

Rođen je 3. veljače 1991. godine. U Zagrebu je završio I. tehničku školu Tesla, a 2013. postao je inženjer informacijskih tehnologija. Trenutno radi u T-Comu kao tehničar za telekomunikacije i prodaju.

"Za sebe volim reći da sam čovjek iz naroda, kojemu od malena nije bio problem primiti se posla. Aktivan sam član KUD-a Sloboda iz Oroslavja i Kulturno-umjetničko edukacijske udruge Kaj iz Zlatar Bistrice, pri kojoj obnašam i ulogu predsjednika sekcije zbora. Korektno obavljam sve privatne i poslovne obaveze te sam uvijek spreman pomoći drugima.

Nikada nisam bio član niti jedne stranke, a kao nezavisni kandidat spreman sam kroz dijalog sa svima pronaći najkvalitetnija rješenja. Ponosan sam jer sam okupio tim obrazovanih građana dobre volje koji su sposobni i voljni zajednički raditi za promjene u gradu Oroslavju čiji razvoj stagnira proteklih godina. Poslovna i životna iskustva osoba kojima sam okružen ne traže privatne interese u ružnoj pojavi 'politika', nego žele grad na koji mogu biti ponosni, koji će na kraju ostaviti svojoj djeci i unucima", kaže Šimunić za samog sebe.

Pročitajte više

 

Pročitajte više