Tko je to spremao oružani puč u Njemačkoj? Skupljaju oružje, ima ih 20 tisuća

Foto: Profimedia

NJEMAČKU danas potresa velika policijska akcija u kojoj je uhićeno 25 ljudi s desno-ekstremističke scene koji su navodno pripremali državni udar. Među njima su i bivši pripadnici njemačke vojske (Bundeswehr), a svi zajedno su planirali upasti u zgradu Bundestaga u Berlinu i prigrabiti vlast. 

>> Vojnici i desnica planirali oružani puč u Njemačkoj. Htjeli Reich na čelu s plemićem

Osumnjičene se tereti za pripremu djelovanja na temelju njihove protuustavne ideologije, poput nabavljanja opreme, regrutiranja novih članova i održavanja obuke pucanja.

Što su Građani Reicha?

Njemački mediji pišu da iza plana za oružano rušenje demokratski izabrane vlasti stoje pripadnici pokreta Reichsbürger (Građani Reicha). 

"Reichsbürger" je skupni naziv za razne pojedince, skupine i organizacije koji vjeruju da je Savezna Republika Njemačka ilegalna i stoga nepostojeća država prema međunarodnom pravu te da je "Njemački Reich" iz epohe Adolfa Hitlera sa svojim bivšim graničnim područjima nastavlja postojati, iako trenutno bez de facto državne vlasti. 

Građani Reicha ne priznaju, dakle, ni trenutnog kancelara Olafa Scholza, niti predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, niti izabrane zastupnike Bundestaga kao legalnu vlast u Njemačkoj.

Sve više skloni nasilju

No, Građani Reicha nisu jedinstven ekstremistički pokret, te unutar njega postoje razne frakcije, koje su nekad u sukobu za primat u pokretu. Predstavljaju političku marginu u Njemačkoj, no sve više su se radikalizirali proteklih godina, između ostaloga i u pandemiji koronavirusa.

Njemački Ured za zaštitu ustavnog poretka ocjenjuje Pokret građana Reicha sve nasilnijim. Proteklih godina njihovi su pripadnici počinili niz zločina.

Primjerice, u kolovozu 2016. u gradiću Reuden sudski ovršitelj pokušao je preuzeti ovršenu nekretninu, čiji je bivši vlasnik bio Adrian Cause, pristalica Građana Reicha. On je  na svom imanju proglasio državu pod nazivom Ur i nije priznavao institucije Savezne Republike Njemačke. Tijekom deložacije je pucao na policiju, a u travnju 2019. osuđen je na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubojstva pripadnika specijalne policije.

Napadi na policiju

U listopadu 2016. pripadnik Građana Reicha Wolfgang Plan pucao je na policiju, koja je došla zaplijeniti arsenal oružja koji je, naravno ilegalno, držao u svojoj kući. Ubio je jednog policajca te je sljedeće godine osuđen na doživotni zatvor zbog ubojstva 32-godišnjeg policajca i pokušaja ubojstva dvojice njegovih kolega. Na sudu je izjavio da ga ne priznaje, kao ni Saveznu Republiku Njemačku. 

U veljači 2022. jedan se pripadnik Građana Reicha autom zaletio u policajce koji su ga zaustavili te je teško ozlijedio jednoga od njih. U tijeku je suđenje zbog pokušaja ubojstva. Ovaj 62-godišnjak je pak policiji izjavio da on nije građanin Njemačke, nego Velikog vojvodstva Baden, te da ne priznaje trenutnu državnu vlast.

Ministar zdravstva kao meta 

U travnju ove godine je pak jedan pripadnik Građana Reicha pucao na policiju iz automatskog oružja, ranivši više policajaca, jednoga teško. U njegovoj kući je policija onda otkrila arsenal oružja. Suđenje je u tijeku.

Građani Reicha naročito ne podnose njemačkog ministra zdravstva Karla Lauterbacha (SPD). Postojalo je više planova za atentat na njega te je on pod posebnom policijskom zaštitom. Frakcije Građana Reicha su također imale planove kojima su željele uništiti njemačku električnu mrežu i izazvati nacionalni blackout tijekom kojega bi preuzele vlast u Njemačkoj. 

Ključna uloga željezničara koji se nazivao "kancelarom Njemačkog Reicha"

Teško je točno odrediti kada se ovaj ekstremistički pokret pojavio prvi put. Njihovi današnji obrasci argumentacije već su kružili u ranom poslijeratnom desnom ekstremizmu, na primjer u marginalnoj Stranci socijalističkog Reicha (SRP).

Ključnu ulogu u formiranju ovih skupina je odigrala organizacija Kommissarische Reichsregierung (KRR), koju je 1985. osnovao željezničar Wolfgang G.G. Ebel, koji je sebe nazivao "kancelarom Njemačkog Reicha". No KKR se posvađao i raskolio, pa je iz njega nastalo mnoštvo novih "vlada Reicha". U svim tim grupama članovi su tvrdili da su "kancelar Reicha" ili "ministar Reicha". 

Svojevrsni procvat Građana Reicha počeo je sredinom nultih godina ovog stoljeća, kada se pokret sve više širio na desno-ekstremističkoj sceni u Njemačkoj. Njemački organi sigurnosti procjenjuju da Građana Reicha ima oko 20 tisuća.

Pročitajte više